βιασμός-ή-όχι-αντιδράσεις-για-το-σόο-407313
ΚΟΣΜΟΣ | 04.11.2017 | 11:33

«Βιασμός ή όχι;»: Αντιδράσεις για το σόου που αναπαριστά σεξουαλικές πράξεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια νέα τηλεοπτική σειρά στη Δανία, που αναπαριστά αληθινές σκηνές βιασμού και στη συνέχεια ζητά στους τηλεθεατές να κρίνουν αν πιστεύουν ότι αυτό που είδαν ήταν σεξουαλική επίθεση ή όχι.

Οι παραγωγοί του «Raped or Not» προβάλλουν τις σκηνές και σε αντρικό και σε γυναικείο κοινό, ζητώντας τους να πουν αν συμφωνούν ή όχι με την εκάστοτε ετυμηγορία κάθε υπόθεσης, όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί στο δικαστήριο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι σεξουαλικές επιθέσεις που δραματοποιούν δεν περιλαμβάνουν περιστατικά όπου «κάποιος σύρθηκε πίσω από έναν θάμνο και βιάστηκε», αλλά αντιθέτως «πολύ πιο σκοτεινές και θολές υποθέσεις».

«Αυτά είναι προσωπικά δράματα. Άλλος λέει βιασμό, άλλος βλέπει μια αθώα σεξουαλική συνεύρεση. Το δικό μας σόου αφορά αυτήν ακριβώς την γκρίζα ζώνη», εξηγεί ο παραγωγός Bernard van den Bosch.

Οι κριτικοί, όμως, εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια με το κόνσεπτ της σειράς, σημειώνοντας πως ο βιασμός είναι εντελώς διακριτός στα μάτια του νόμου και πολλοί τηλεθεατές χαρακτήρισαν την εκπομπή «αλλόκοτη».

Σε ένα από τα περιστατικά που προβλήθηκαν, έδειξαν έναν νεαρό άντρα να πέφτει θύμα αποπλάνησης από την γυναίκα εργοδότη του στη διάρκεια μια εξόδου για ποτό, κι ενώ ο ίδιος μόλις είχε αρχίσει να εργάζεται στην εταιρία σαν εκπαιδευόμενος. Σε άλλο περιστατικό πρωταγωνιστούσε ένα πρώην ζευγάρι που έκανε σεξ μετά από ένα πάρτι, χωρίς να γίνεται ήταν σαφές αν αυτό ήταν συναινετικό ή όχι.

«Δεν υπάρχει κανένα περιστατικό στη σειρά όπου κάποιος σύρεται με τη βία πίσω από τους θάμνους και στη συνέχεια πέφτει θύμα βιασμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το αν κάτι τέτοιο είναι βιασμός ή όχι. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο θολά», εξήγησε από την πλευρά της η παρουσιάστρια της εκπομπής, Geraldine Kemper.

Δείτε το trailer της σειράς, που θα προβάλλεται από το κανάλι BNNVARA:

Πηγή: www.lifo.gr