standard-poors-η-βενεζουέλα-προχωρά-σε-επιλεκ-411694
ΚΟΣΜΟΣ | 15.11.2017 | 13:44

Standard & Poor’s: Η Βενεζουέλα προχωρά σε “επιλεκτική” χρεοκοπία

Στη δίνη της χρεοκοπίας έχει εισέλθει η Βενεζουέλα, αφότου απέτυχε να πληρώσει τη Δευτέρα δόση 200 εκατ. δολαρίων για να εξυπηρετήσει δύο ομόλογα που λήγουν το 2019 και το 2024. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P υποβίβασε την αξιολόγηση της χώρας σε «επιλεκτική χρεοκοπία», ενώ η Διεθνής Ενωση Παραγώγων (ISDA) θα αποφασίσει σήμερα κατά πόσον η Βενεζουέλα έχει χρεοκοπήσει και επίσημα. Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας υπολογίζεται σε 60 δισ. δολάρια, ωστόσο ανέρχεται σε περίπου 150 δισ. δολάρια αν υπολογιστούν διμερή και άλλα δάνεια.

Το βράδυ της Δευτέρας, η S&P είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας σε «επιλεκτική χρεοκοπία», μετά την αποτυχία του Καράκας να πληρώσει τα 200 εκατ. δολάρια στους ιδιώτες πιστωτές. Είχε εξαντληθεί η περίοδος χάριτος 30 ημερών και οι επενδυτές ανέφεραν τη Δευτέρα ότι δεν είχαν λάβει τα οφειλόμενα. Η S&P επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αθετήσει και άλλες υποχρεώσεις της προς πιστωτές τους επόμενους μήνες.

«Η αρνητική μας αξιολόγηση αντανακλά την άποψη πως υπάρχουν μία στις δύο πιθανότητες να χρεοκοπήσει ξανά η Βενεζουέλα εντός των επόμενων τριών μηνών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P. Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης επισήμανε ότι θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα σε CC στην περίπτωση που η Βενεζουέλα εξυπηρετήσει τα ομόλογα που έχουν λήξει και κάνει εμπρόθεσμα τις υπόλοιπες πληρωμές μέχρι να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Τα ξημερώματα της Τρίτης είχε ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση στο Καράκας μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και ιδιωτών ομολογιούχων με στόχο την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας. Η συνάντηση διήρκεσε μόλις 30 λεπτά. Οι επενδυτές δήλωσαν κατόπιν πως δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις προθέσεις της κυβέρνησης Μαδούρο, γεγονός που έχει επιτείνει τη σύγχυση σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης. «Δεν συνέβη κάτι σημαντικό. Ο ασθενής βρίσκεται ακόμη στην εντατική», είπε στο Reuters ο Ρέιμοντ Σουκάρο, επικεφαλής επενδύσεων στην RVX Asset Management με έδρα το Μαϊάμι. Η διαπραγμάτευση μεταξύ πιστωτών και Καράκας δυσχεραίνεται από την απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τράπεζες και φορείς να επενδύσουν σε νέες εκδόσεις ομολόγων, τα οποία θα έπρεπε να εκδώσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ώστε να αντικαταστήσει αυτά που προσπαθεί να αναδιαρθρώσει. Μοναδική ελπίδα να επιτρέψουν οι ΗΠΑ στους επενδυτές να δεχθούν νέα ομόλογα της Βενεζουέλας είναι αυτά να έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μαδούρο επέμεινε χθες ότι «η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας να τηρήσουμε, όπως κάναμε πάντοτε, τις υποχρεώσεις μας».

Υποστήριξε, αβάσιμα όμως, ότι «η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας ξεκίνησε με τεράστια επιτυχία». Παρά τους διθυράμβους της κυβέρνησης Μαδούρο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται συνεχώς, με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 10 δισ. δολάρια, όταν το 2012 ανέρχονταν στα 30 δισ. δολάρια, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 2.300%.

Σανίδα σωτηρίας από τη Ρωσία

Παρότι η ενδεχόμενη «μερική χρεοκοπία» της Βενεζουέλας θα μπλόκαρε τις εξαγωγές πετρελαίου προς άλλες χώρες και θα ενίσχυε τις κυρώσεις στο εσωτερικό της, θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος διάσωσής της από τη χρεοκοπία. Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο ρόλος της Ρωσίας στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύτιμος και καθοριστικός, καθώς θα μπορούσε να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, βοηθώντας την να ορθοποδήσει. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν οι δύο χώρες τούς όρους αναδιάρθρωσης του χρέους της Βενεζουέλας, ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία έχει παράσχει οικονομική βοήθεια στο Καράκας ύψους 10 δισ. δολαρίων, ενώ πέρυσι ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft απέκτησε το 50% της Citgo, η οποία είναι θυγατρική της PDVSA στις ΗΠΑ. Την περασμένη Δευτέρα, η Ρωσία και η Κίνα, που αποτελεί επίσης σύμμαχο και πιστωτή της Βενεζουέλας, αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ αποκάλεσαν τη Βενεζουέλα «βίαιο κράτος που στηρίζει την οικονομία της στο παράνομο εμπόριο και στη διακίνηση ναρκωτικών».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρίτσαρντ Σέγκαλ στο Bloomberg, αναλυτή της Manulife Asset Management, η εύρεση λύσης μέσω της παροχής βοήθειας από τη Ρωσία θα είναι πολύ πιο εύκολη από τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

πηγή: Καθημερινή