δήμαρχος-νυρεμβέργης-αν-είχαμε-τέτο-242304
ΔΗΜΟΙ | 04.11.2013 | 18:20

Δήμαρχος Νυρεμβέργης: “Αν είχαμε τέτοιες περικοπές στους Δήμους δεν θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε!”

«Εάν στη Γερμανία είχαμε αυτές τις περικοπές πόρων στους Δήμους δε θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε», δήλωσε κατά την 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων και δήμαρχος της Νυρεμβέργης Ούλριχ Μάλυ, σχολιάζοντας τις μειώσεις των πόρων των ΟΤΑ, οι οποίες ανέρχονται στο 60% την τελευταία τετραετία.

Η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή αιρετών από την Ελλάδα και τη Γερμανία και διεξήχθη το διήμερο 22 – 23 Οκτωβρίου 2013 στη Νυρεμβέργη με βασικό θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος».

Για πρώτη φορά η συνάντηση έγινε με ευθύνη των Κεντρικών Ενώσεων των δύο χωρών, δηλαδή της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων με επικεφαλής το Δήμαρχο Νυρεμβέργης Δρ.Ούλριχ Μάλυ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής το Δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη. Πρόκειται για μία ουσιαστική αλλαγή στη συνεργασία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης, εντεταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης και από τη Γερμανία ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κ. Φούχτελ.

Η ΚΕΔΕ με σαφήνεια ανέπτυξε τις θέσεις της ότι οι πολιτικές λιτότητας και η για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεση έχει οδηγήσει σε μείωση το ΑΕΠ κατά 23% και έχουν εκτινάξει την ανεργία στο 28% και στους νέους στο 60%. Επίσης, οι μειώσεις των πόρων των ΟΤΑ ανέρχονται στο 60% την τελευταία τετραετία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων κ. Μάλυ ότι «εάν στη Γερμανία είχαμε αυτές τις περικοπές πόρων στους Δήμους δε θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε» και ότι «η Ευρώπη δε μπορεί να συνεχίσει με πολιτικές λιτότητας».

Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι μόνο με πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματά της. Αυτό προϋποθέτει ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον που συνδέεται άμεσα με την οριστική λύση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, που αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Απευθύναμε έκκληση στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για οριστική διευθέτηση του Ελληνικού χρέους κατά το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Άνοιξης.

Οι Ελληνικοί Δήμοι είναι, εκτός των άλλων, επιφορτισμένοι με σημαντικές δράσεις κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα (π.χ. φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ, λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ.), γεγονός που συνιστά έναν ακόμη σοβαρό λόγο για την αποτελεσματική τους ενίσχυση.

Συμφωνήθηκε επίσης, ότι δεδομένης της, δραματικά, υψηλής ανεργίας της νεολαίας, θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να προσφερθεί στους νέους, μια υψηλή επαγγελματική κατάρτιση. Η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης με το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και με δυνατότητες μαθητείας στη Γερμανία, μπορεί να προωθήσει την προοπτική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Από πλευράς ΚΕΔΕ, έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης περαιτέρω του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, η οποία αποτελεί και έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς και ιδιαίτερα στην προώθηση του τουρισμού ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι ενδιαφερόμενοι για τον ιαματικό τουρισμό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και μάλιστα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της προώθησης Ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Γερμανική αγορά αποτέλεσαν βασικό στοιχείο των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την κοινή τελική δήλωση των δύο πλευρών, η Ελληνογερμανική Συνέλευση της Νυρεμβέργης ενώνει όλα τα επίπεδα, πέραν των γεωγραφικών και πολιτικών συνόρων. Επισημάνθηκε ότι αυτή είναι το παράθυρο της δυναμικής Ελληνογερμανικής συνεργασίας, της πρωτοβουλίας και δράσης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Στη δεύτερη φάση των συναντήσεων των δημάρχων αναμένεται να αναπτυχθεί, μια συνέχεια η οποία θα συμβάλλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης και στην αποδόμηση προκαταλήψεων καθώς και στην στερέωση της Ευρωπαϊκής ιδέας σε μια πιο ευρεία βάση.

Οι δύο πλευρές θεώρησαν επίσης, πως τον πυρήνα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποτελεί η ανταλλαγή (εμπειριών και απόψεων) μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων. Τα δύο «Γραφεία Δημάρχων» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκαν σε κεντρικά σημεία συνάντησης αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από τις δύο πλευρές. Αποτελούν δε, το επίκεντρο για την περαιτέρω συνεργασία και αποδεικνύουν τη χρησιμότητα δημιουργίας και ενός ανάλογου Γραφείου σε γερμανικό έδαφος στο μέλλον.

Τέλος, και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τον επιλεγμένο δρόμο προς μια δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση της αποκέντρωσης. Οι εμπειρίες έδειξαν σαφώς ότι οι δράσεις υλοποιούνται, εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη σχέση και γνώση των αναγκών. Με τον τρόπο αυτό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για το «Δήμο του Μέλλοντος».

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr