δημόσιο-σπριντ-υπδαν-για-42-προαπαιτ-407064
ΔΗΜΟΣΙΟ | 05.11.2017 | 12:16

Δημόσιο: «Σπριντ» ΥπΔΑΝ για 4+2 προαπαιτούμενα

Αγώνα… ταχύτητας για την ολοκλήρωση τριών σημείων που περιλαμβάνονται στην μακρά λίστα των προαπαιτούμενων καλείται να «τρέξει» το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μεριμνώντας ταυτόχρονα για την τήρηση δύο ακόμη μνημονιακών υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν μάλιστα με θέματα προσωπικού.

Το τριπλό «οκ» το οποίο έδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο αρμόδιο για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης υπουργείο, δεν αρκεί για επανάπαυση. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν και μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει ένα σύνολο από εκκρεμότητες.

Αξιολόγηση

Το «μέτωπο» της αξιολόγησης των υπαλλήλων ναι μεν έκλεισε, με το υπουργείο να αναφέρει στους θεσμούς ότι η συμμετοχή των αξιολογητών στην διαδικασία ήταν σχεδόν καθολική. Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των στοιχείων, όπως άλλωστε καθορίστηκε και από την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου, έληξε την 1η Νοεμβρίου. Τα στοιχεία αυτά θα δείξουν αναλυτικά το μέγεθος της συμμετοχής αξιολογούμενων και αξιολογητών.

Κινητικότητα

Εντός των επόμενων ημερών θα έχει συνεδριάσει για 2η φορά η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας (η 1η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα) προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα των φορέων για κάλυψη θέσεων μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων. Οι θέσεις που θα εγκριθούν θα αναρτηθούν αμέσως μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις, στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα από όπου όσοι ενδιαφέρονται να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, θα μπορούν να ενημερώνονται για τις προς διάθεση θέσεις και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Ο αρχικός προγραμματισμός, υπενθυμίζεται, ήταν η κινητικότητα να ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο. Με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μετατέθηκε για το φετινό φθινόπωρο και όπως όλα δείχνουν, οι πρώτες μετατάξεις με την κινητικότητα θα υλοποιηθούν στις αρχές του 2018.

Οργανογράμματα

Απομένει το τυπικό σκέλος για την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης των οργανογραμμάτων, δηλαδή η δημοσίευση των νέων οργανισμών των υπουργείων και λοιπών φορέων του δημοσίου σε ΦΕΚ. Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, αν και όπως αποσαφηνίζουν αρμόδιες πηγές, όλα τα υπουργεία και οι φορείς που εποπτεύουν, έχουν στείλει τα νέα οργανογράμματα. Πολλές εκκρεμότητες όμως, εντοπίζονται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επιλογή Προϊσταμένων

Πρόκειται για το μνημονιακό προαπαιτούμενο στο οποίο το υπουργείο δέχθηκε κριτική για καθυστερήσεις από τους δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί 20 θέσεις για τους λεγόμενους «οριζόντιους» γενικούς διευθυντές (Οικονομικών και Ανθρώπινου Δυναμικού), για τις οποίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από περίπου 260 υποψήφιους. Το υπουργείο αναφέρει ότι άμεσα θα βγουν και οι προκηρύξεις για τις υπόλοιπες, περίπου 70 θέσεις γενικών διευθυντών, ώστε να καταθέσουν τα αιτήματά τους οι προσοντούχοι υποψήφιοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι κρίσεις θα ξεκινήσουν «από την κορυφή προς τα κάτω». Πρώτα θα ξεκινήσουν οι επιλογές γενικών διευθυντών, στη συνέχεια οι διευθυντές και μετά οι τμηματάρχες, με την «καταληκτική προθεσμία» για την ολοκλήρωση του συνόλου των κρίσεων, να έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2018.

«Μέγγενη» στους υπαλλήλους

Παρά τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο ελληνικό δημόσιο, ο αριθμός των απασχολούμενων θα πρέπει να παραμένει στα στενά περιθώρια που του αφήνει η μνημονιακή «μέγγενη».

Οι συμβασιούχοι του δημοσίου θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το «πλαφόν» των 47.000 εργαζομένων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές την περασμένη άνοιξη. Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, το υπουργείο εμφάνισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το «πλαφόν» δεν ξεπεράστηκε. Έγιναν δεκτά από τους δανειστές.

Οι περιορισμοί παραμένουν, βεβαίως, και για το τακτικό προσωπικό. Για το 2017 παραμένει ο κανόνας 1-4 (δηλαδή 1 πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου για κάθε 4 αποχωρήσεις), ο οποίος θα μειωθεί στο 1-3 για το 2018, στο 1-2 για το 2019 κ.ο.κ.