αλαλούμ-με-τις-2-500-προσλήψεις-στην-καθαρ-31824
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.06.2017 | 09:10

Αλαλούμ με τις 2.500 προσλήψεις στην καθαριότητα –«Μπαλάκι» ΥΠΕΣ σε ΥΠΔΑ

Σύγχυση φαίνεται ότι επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με τις 2.500 προσλήψεις μόνιμων στην καθαριότητα που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Κι αυτό γιατί:

-Το μεν ΥΠΕΣ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις και όποιες προκύψουν το επόμενο διάστημα μετά από σχετικά αιτήματα δήμων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες βρίσκονται εκτός του κανόνα 1 προς 4 (μία πρόσληψη για 4 αποχωρήσεις) για φέτος και 1 προς 3 για το 2018: «Οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν εντάσσονται στη μνημονιακή δέσμευση 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις, αφού αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό εξάλλου προβλέπεται και στο νόμο 4368/2017 άρθρο 7.  Πληρώνονται από τους δήμους για ανταποδοτικές υπηρεσίες και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της Κλαυθμώνος στην aftodioikisi.gr. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4368/2016 («Παράλληλο πρόγραμμα»), που επικαλούνται στο υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΣ έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι «οι 2.500 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Σκουρλέτης, αποτελούν σημείο εκκίνησης», προσθέτοντας ότι «οι συγκεκριμένες θέσεις αποτελούν κάλυψη αιτημάτων των δήμων για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «αυτές οι προσλήψεις έχουν εγκριθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και έχουν σταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο και δίνει την τελική έγκριση προκειμένου να υλοποιηθούν. Εφόσον υπάρξουν και άλλα αιτήματα δήμων για προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα εκτιμηθούν και εφόσον αξιολογηθούν βάσει κριτηρίων, θα εγκριθούν. Εξάλλου αυτή την στιγμή οι δήμοι καλούνται να συμπληρώσουν τα οργανογράμματα που τους έχουν αποσταλεί από το υπουργείο στα οποία οφείλουν να καταγράψουν το προσωπικό τους αλλά και τις κενές οργανικές θέσεις», πρόσθεταν.

-Ωστόσο στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζουν με έμφαση ότι δεν έχει δοθεί τέτοια έγκριση από τους θεσμούς, προσθέτοντας ότι θα είναι ένα θέμα που θα τεθεί και πάλι από το φθινόπωρο. «Είναι ένα θέμα που τέθηκε στις συζητήσεις του Μαΐου στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αλλά μεταφέρθηκε για το Σεπτέμβριο», τονίζουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Βασιλίσσης Σοφίας θεωρούν πως το συγκεκριμένο θέμα πιθανότατα χρειάζεται να μεταφερθεί και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, κάτι που φαίνεται ότι είναι σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι και μία διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις. Άρα δεν πρέπει να μπούνε μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου κανόνα attrition rule, του 1 προς 3, 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ είχε τονίσει ότι το 2017 μπορούν να γίνουν 7.097 προσλήψεις. Είχε, μάλιστα, τονίσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στις παραγωγικές σχολές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, Εσωτερικών (Σχολές της Αστυνομίας), Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον τομέα της Υγείας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, κατανομή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προχωρήσει. Άρα, εφόσον τηρηθει ο κανόνας 1 προς 4, προκειμένου να γίνουν οι 2.500 προσλήψεις στους δήμους, θα πρέπει να αλλάξει η κατανομή και να γίνουν περικοπές θέσεων από άλλους φορείς.