οι-εξαγγελίες-αλλαγών-στην-εκπαίδευσ-42080
ΠΑΙΔΕΙΑ | 11.05.2017 | 11:07

Οι εξαγγελίες αλλαγών στην εκπαίδευση μονοπώλησαν τη συνάντηση ΔΟΕ – Γαβρόγλου

Εχθές 11 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπουργό παιδείας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξαγγελίες των αλλαγών στην εκπαίδευση με έμφαση αυτές του νηπιαγωγείου σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ο υπουργός ανέλυσε το σχέδιο του υπουργείου για ένα τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέσα στο οποίο εντάσσονται όλες οι αλλαγές, τις οποίες σχεδιάζουν, και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η πρώτη φράση με την οποία ξεκίνησε ο υπουργός καθόρισε όλη την πορεία της συζήτησης λέγοντας ότι οι εξαγγελίες δεν γίνονται άμεσα υλοποιήσιμες ή σε πλήρη ανάπτυξη. Στα φλέγοντα ζητήματα και την ατζέντα που έθεσε το ίδιο το υπουργείο τις προηγούμενες μέρες καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες σχετικά με την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα καθώς και για τα ολοήμερα ολιγοθέσια σχολεία οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

Α) Η καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, δηλαδή του υποχρεωτικού 14χρονου δημόσιου σχολείου, δεν μπορεί να συμβεί άμεσα αλλά στο τέλος της 3ετίας με όσες ασάφειες αυτό μπορεί να γεννά μέσα στο πλαίσιο των πιέσεων των βρεφονηπιακών ομάδων και της ΚΕΔΕ που θέλει τα νηπιαγωγεία στους δήμους… Η αιτιολογία από την πλευρά του υπουργού ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξει διαμόρφωση κουλτούρας (;;;) και ωρίμανση σε κοινωνικό επίπεδο με εξάντληση του θέματος μέσω διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς….

Β) Ακόμα και οι εξαγγελίες για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα από 25 στο δημοτικό σε 22 πηγαίνει σε βάθος τριετίες με πιθανότερο χρόνο υλοποίησης τον 3ο χρόνο.

Γ) Για την εφαρμογή ολοήμερων προγραμμάτων σε όλα τα ολιγοθέσια της χώρας (αφορά περίπου 830 σχολικές μονάδες) θα εφαρμοστεί από φέτος με υπουργική απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Στα ολιγοθέσια αυτά σχολεία θα ενταχθούν νέα διδακτικά αντικείμενα, όπως αυτά που υπάρχουν στα υπόλοιπα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ένταξη ειδικοτήτων

Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. θεωρούμε πως:

  • Οι εξαγγελίες του υπουργού αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού δεν μπορούν να μένουν μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά να απαιτούμε να προχωρήσουν σε θεσμοθέτηση. Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει κουραστεί από εξαγγελίες και απαιτεί άμεση ικανοποίηση των πάγιων και χρόνιων αιτημάτων του. Ειδικά για τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή καλούμε τον υπουργό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν άμεσα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής με μοναδική δομή το νηπιαγωγείο (για τις ηλικίες 4-6 ετών) και με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων (υλικοτεχνικής υποδομής και αντίστοιχων συνθηκών σίτισης με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) σε βάθος εύλογου χρονικού ορίζοντα.
  • Αποτελεί θετικό βήμα η διαμόρφωση διευρυμένου προγράμματος ολοημέρου στα ολιγοθέσια της χώρας (αποτελεί και θέση μας την οποία έχουμε δημοσιοποιήσει πρόσφατα) αλλά περιμένουμε το τελικό πλαίσιο υλοποίησης για να δούμε εάν υπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας.
  • Δεν είδαμε καμία εξαγγελία ή συζήτηση στα ζητήματα που στοχεύουν στο βασικό πυρήνα του προβλήματος του δημόσιου σχολείου που είναι α) η αλλαγή σε επίπεδο περιεχομένου εκπαιδευτικής διαδικασίας και διαμόρφωση του κατάλληλου τύπου σχολείου και β) η κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς διότι οι συνάδελφοι αναπληρωτές δεν αναπληρώνουν περιστασιακά κενά αλλά είναι συμβασιούχοι σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου σχολείου.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. εκτιμά ότι η περίοδος αυτή αποτελεί κρίσιμο σημείο για τον κλάδο των εκπαιδευτικών (ειδικά για τα νηπιαγωγεία) και προτείνουμε το θέμα των νηπιαγωγείων να υπάρχει στην τελική ημερήσια διάταξη της 86ης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου ώστε να βγει δυναμική απάντηση σε όλους όσους καραδοκούν, για οικονομικούς ή συντεχνιακούς λόγους, να υπονομεύσουν το δημόσιο νηπιαγωγείο (π.χ. ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΚΕΔΕ κλπ)

Παράλληλα καλούμε όλες τις παρατάξεις, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ομοσπονδία της ΠΟΕ-ΟΤΑ η οποία υπερβαίνει τα όρια των δικών της αρμοδιοτήτων. Δεν είναι καιρός για κρυφτό από κανέναν, να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις που βρίσκονται στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι αντίστοιχες στήριξαν τα αντίθετα στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε εγρήγορση και σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το μέλλον της νέας γενιάς!!!