τρόικα-απολύστε-τους-2-200-εργαζόμενους-248714
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 03.09.2013 | 13:20

Τρόικα: “Απολύστε τους 2.200 εργαζόμενους σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ”

Αιφνίδια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση Κυβέρνησης-Τρόικας, πριν καν ξεκινήσει επισήμως, εκδηλώνεται γύρω από την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ,ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ, στην οποία κατέληξαν οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος στη χθεσινή τους συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω e mail ενημερώθηκε η κυβέρνηση ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών απορρίπτουν αυτού του είδους την αναδιάρθρωση, ζητώντας κλείσιμο των εταιρειών και απολύσεις και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες,  σε επικοινωνία  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς απάντησε: “Τα πράγματα είναι δύσκολα. πάμε σε πολιτική μάχη“.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει με τα ΕΑΣ, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας τους απαιτούνται 144 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Άμυνας μόνον 30 εκατ. τα οποία μάλιστα δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό καθώς θα προκύψουν είτε από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ και από άλλες διευθετήσεις εξυγίανσης τους. Επιπλέον θα χρειαστούν 12 εκ. ευρώ για ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 350 εργαζόμενους από τους συνολικά 818.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόννορ στην ουσία επιβεβαιώσε τις προθέσεις της τρόικας, καθορίζοντας ως ένα από τα προαπαιτούμενα την εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σάιμον Ο’ Κόνορ είπε ότι η τελευταία αξιολόγηση  για την Ελλάδα καθόρισε ως ένα από τα προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων για την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι:

-Για τα ΕΑΣ προτείνεται από τους συμβούλους του δημοσίου η συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Το 2011, η ΕΑΣ ΑΕ παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ” εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι εκτελούνται συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων, η διακοπή των οποίων ίσως δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας .

-Για την ΕΛΒΟ στην οποία από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.

Για την επιχείρηση εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ τα χρέη της είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ, τα οποία, όμως, έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, έχει συμμετάσχει με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το 2012 έκλεισε για την ΕΛΒΟ με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται εφέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ.

-Για τη ΛΑΡΚΟ στην οποία απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.