τσίπρας-οριστική-λύση-στο-θέμα-των-συμ-37084
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 01.06.2017 | 15:47

Τσίπρας: Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων -Τι είπε για Καλλικράτη (βίντεο)

Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων έως το τέλος το 2017, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη στο πλαίσιο επισκεψής του στο ΥΠΕΣ.

Με οριζόντια αντικειμένικα κριτήρια η λύση

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στόχος μας, πρόσθεσε είναι «η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων».

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr το θέμα αφορά “δεξαμενή” 30.000 συμβασιούχων από τους οποίους θα γίνει ξεκαθάρισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, είτε αυτός είναι το ΑΣΕΠ ή κάποιος άλλος που θα αναλάβει τη διαδικασία, προκειμένου να ελεγχούν οι συμβάσεις Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεων σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και τόνισε ότι θα γίνουν με δύο «οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια». Αυτά τα προσσιόρισε ως:

Α) Προς το χρόνο απασχόλησης των συμβασιούχων

Β) Ως προς τη σχέση εργασιας που έχουν και τις ανάγκες που καλύπτει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, θα υπάρξει μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα.

Παράλληλα επιτέθηκε σε ΜΜΕ αλλά και στην αντιπολίτευση , κυρίως την αξιμωματική που, όπως είπε, επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους πολίτες, κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι κάνει ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο. “Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λύση ανεξάρτητα του ποιος προσέλαβε αυτούς τους ανθρώπους στο Δημόσιο, που “πάντως δεν είμασταν εμείς”, κατέληξε.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τους συμβασιούχους: 

Αφήνω για τελευταία αναφορά την προσπάθεια επίλυσης ενός χρόνιου ζητήματος, που αφορά τη δημόσια διοίκηση.  Ίσως αυτό είναι κι ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθώ όταν επισκεφτώ και το υπουργείο της Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά μιας και βρίσκομαι εδώ  στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί  το θέμα  αυτό αφορά ως επί το πλείστον και την αυτοδιοίκηση και τους δήμους, θα αναφερθώ και εδώ, είναι το θέμα των συμβασιούχων.

Ξέρετε και ξέρουμε όλοι ότι το ζήτημα των συμβασιούχων είναι μία από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

Μια βιομηχανία, η οποία θα το πω καθαρά στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε για χρόνια ως αποτέλεσμα την ομηρία και την εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ψάχνουμε, λοιπόν, διερευνούμε τη δυνατότητα μιας οριστικής επίλυσης αυτού του προβλήματος. Πρώτα από όλα, ξεκινώντας από, ας το πω έτσι, ένα ξεσκαρτάρισμα, από μία ξεκάθαρη διερεύνηση του ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενους πάνω από όλα, που βρίσκονται για χρόνια στη δημόσια διοίκηση  και δεν τους αντιμετωπίζουμε με τα πελατειακά κριτήρια που τους αντιμετώπιζαν αυτοί που κάνανε αυτά που κάνανε στο παρελθόν. Να βρούμε λοιπόν ποιοι από αυτούς καλύπτουν με την εργασία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Θέλουμε το ζήτημα αυτό, που αντιλαμβάνεστε ότι  έχει και διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό, στη βάση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είμαι βέβαιος, και το γνωρίζετε και εσείς ότι -το είδαμε άλλωστε και από διάφορους πηχυαίους, υποκριτικούς, κατά την άποψή μου, τίτλους εφημερίδων,  που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και από τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευση, ιδίως της αξιωματικής- ότι γίνεται μία προσπάθεια παραπληροφόρησης για το θέμα αυτό. Ακόμα και λάσπης θα έλεγα, μιλώντας για δήθεν ρουσφέτια και νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης.

Εδώ μου έρχεται στον νου μου η παροιμία  «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Δεν θέλω όμως να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι για εμάς αυτό που προέχει είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε εκεί, δεν τους διορίσαμε εμείς, το μόνο σίγουρο, και νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει και σχεδιάζουμε να γίνει από έναν ανεξάρτητο φορέα, που θα είναι είτε το ίδιο το ΑΣΕΠ, είτε κάποιο ειδικό ανεξάρτητο όργανο, που θα συγκροτηθεί από το ΑΣΕΠ και η διερεύνηση αυτή θα γίνει στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων που αφορούν τον χρόνο εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης.

Και κατόπιν θα πρέπει να υπάρξει μια διεξοδικότατη διαδικασία διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα, τους εμπλεκόμενους φορείς, θεσμικούς φορείς, πριν  καταλήξουμε στις όποιες αποφάσεις.

Λύση έως το τέλος του χρόνου, καταβολή δεδουλευμένων, αιχμές για ΕΣ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της aftodioikisi.gr ο πρωθυπουργός:

Πρώτον, προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της λύσης, τονίζοντας ότι θα είναι “έως το τέλος του χρόνου”,

Δεύτερον, επισήμανε ότι οι συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, δεν πρέπει να μπουν στον κανόνα 1 προς 4 φέτος, 1 προς 3 το 2018 κλπ

Τρίτον, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τια αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβασιούχοι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους, “όπως και κάθε εργαζομένος είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικο τομέα πρέπει να τα λαμβάνει”.

Τέταρτον, άφησε αιχμές για τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδριου, λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Η σπουδή των διαρροών υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα”.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΟΥΖΑΣ –ΑFTODIOIKISI.GR: Κύριε πρωθυπουργέ κάνατε εκτενή αναφορά στο θέμα των συμβασιούχων. Ένα θέμα που δεν αφορά μόνο δεκάδες χιλιάδες αννθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο αλλά, κατά την αποψή μου, αφορά και το γενικότερο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην χώρα. Γιατί το Δημόσιο, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να δίνει τον τόνο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα λυθεί αυτό το θέμα; Και με ποιον τρόπο θα λυθεί, με την έννοια ότι υπάρχουν διαρροές από μία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του 1ου Τμήματος του ΕΣ που κρίνουν αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων. Πόσω μάλλον την μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, που, σύμφωνα με πολλές νομικές απόψεις, αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος. Με ποιο τρόπο θα το ξεπεράσετε αυτό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην ερώτησή σας βαζετε δύο ζητήματα. Το ένα, επιτρέψτε μου να σχολιάσω αυτές τις διαρροές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είτε συμφωνεί κανείς είτε δαφωνεί, πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυτές. Όμως θεωρώ ότι η σπουδή των διαρροών, πριν δούμε την απόφαση , πριν καθαρογραφεί σε διάφορα ΜΜΕ υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα και πολλές φορές προκαταλαμβάνεται μία απόφαση της Δικαιοσύνης μέσα από τη διαρροές και τον τρόπο που αυτές χρωματίζουν την απόφαση. Εδώ  είναι ένα άλλο θέμα η παράταση, είναι ένα άλλο θέμα τα δεδουλευμένα των ανθρώπων, δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι δεδουλευμένα και ιδίως δεδουλευμένα στο Δημόσιο δεν πρέπει να αποδίδονται στους εργαζόμενους. Άρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποια κι αν είναι η απόφαση, αλλά σας λέω περιμένετε να την δούμε, δεν υπάρχει περίπτωση ένας εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα της χώρας μας, εγώ λέω και στον ιδιωτικό, έτσι πρέπει να γίνεται, αυτό σημαίνει ευνομούμενη πολιτεία, να δουλεύει και να μην παίρνει τα δεδουλευμένα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω στο νομικό σκέλος, θέλω να υπεισέλθω στο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Είχαμε για πολλές δεκαετίες στην χώρα, το γνωρίζουμε όλοι αυτό, τη λειτουργία ενός πελατειακού κράτους στα πλάισια ενός άγονου δικομματισμού που μας κυβερνούσε για πάρα πολλά χρόνια. Το υπουργείο αυτό εδράζεται στην πλατεία Κλαυθμώνος. Γνωρίζετε την ιστορία της πλατείας Κλαυθμώνος. Από τότε που θεσπίστηκε η μονιμότητα στο Δημόσιο, σταμάτησαν τα κλάματα αλλά άρχισαν τα ρουσφέτια. Ενός κομματικού κράτους που το στελέχωσαν τα κόμματα που κυβέρνησαν για 40 και πλέον χρόνια τη χώρα. Και που έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάκτυλο γιατι επιλέγουμε στενούς μας συνεργάτες ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας. Ενώ αυτοί έχουν στελεχώσει σταττιές μα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσα από διαδικασίες κομματικής επιλογής.

Αυτοί οι άνθρωποι πριν από 10 χρόνια, πριν από 20 χρόνια έχουνε μπει μέσα σε μία διαδικασία. Θα τους καταδικάσουμε τώρα αυτούς τους ανθρώπους. Θα μπούμε στη λογική του κ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε»; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν, σε ποιο Θεό πιστεύουν, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Πρέπει λοιπόν να κατσουμε και να πάμε σε ένα ορθολογισμό. Τι λέει αυτός ο εξορθολογισμός. Πρωτα απ’ όλα: Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή βρίσκονται χωρίς αντικείμενο δουλειάς; Αυτό είναι το βασικό που μας ενδιαφέρει. Αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να βρούμε τον τρόπο αυτό να το αξιολογήσουμε αντικειμενικά και από εκει και πέρα να βρούμε το νομικό πλαίσιο μέσα από συναινέσεις, να αποκατασταθούν.  Και εδώ είναι και μία διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις. Άρα δεν πρέπει να μπούνε μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου κανόνα attrition rule, του 1 προς 3, 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση. Αυτή είναι η συζήτηση. Ανοιχτά, καθαρά και να πάρουν θέση και τα κόμματα που δημιουργήσαν το πρόβλημα. Και μας κουνάνε και το δάκτυλο. Και οι εφημεριδες που τα υποστηρίζουν. Και είναι και σοβαρές κάποιες από αυτές. Έγκριτες κατά τα άλλα. Όχι όλες. Κάποιες όμως είναι είναι. Αυτή  είναι η θέση μας, αυτή είναι η στοχευσή μας και μ’ αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε ένα πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνω, πρόβλημα που θα αποκτήσει και κοινωνικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο πολιτικό πρόβλημα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΟΥΖΑΣ –ΑFTODIOIKISI.GR: Θα μας πείτε το χρονοδιάγραμμα

AΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε αυτές τις διαδικασίες έως το τέλος του έτους.

Μέχρι το Φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τις αρχές φθινοπώρου θα κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση Καλλικράτη, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται σημείωσε για «ριζική αναμόρφωσητου  θεσμικού πλαισίου» που αναπροσαρμόζει  τις αρμοδιότητες και οδηγεί στο «ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών».
Η μεταρρύθμιση σημείωσε ο ίδιος «στοχεύει στην ριζική αναμόρφωση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη».

Με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική.

 Με απλή αναλογική οι επόμενες Αυτοδοικητικές εκλογές
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα γίνουν με απλή αναλογική, τόνισε ο  πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι θα ενίσχυση το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία.
 Noμοθετικές πρωτοβουλίες για ισότητα φύλων, ιθαγένεια

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, τονίζοντας ότι “η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη” και γι’ αυτό “πρέπει να ληφθούν θετικά μέτρα υπέρ γυναικών”.00

Επίσης, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται. Πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία», κατέληξε.
Κομβικός ο ρόλος του ΥΠΕΣ 
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον κομβικό ρόλο του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας: “Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα σοβαρό επίπεδο προετοιμασίας, ένα σοβαρό επίπεδο επεξεργασίας”, είπε χαρακτηριστικ, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΣ “αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, αφορά τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, αφορά όμως και την ίδια τη θεσμική συγκρότηση της κρατικής λειτουργίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι προβληματικό, είναι δυσλειτουργικό, είναι αντιπαραγωγικό και το χειρότερο, πολλές φορές είναι αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές. Και είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εμείς επιθυμούμε να αναδιαμορφώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε προς όφελος των αναγκών του πολίτη  πάνω από όλα, και με όραμα την εμβάθυνση της δημοκρατίας, το βάθεμα της δημοκρατίας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας”.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη:

 

Όλη η Εισήγηση του Πρωθυπουργού,  Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Εσωτερικών

Να σας χαιρετίσω κι εγώ με τη σειρά μου. Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση σήμερα με τον υπουργό και τους συνεργάτες του πάνω στα θέματα που αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών.

Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα σοβαρό επίπεδο προετοιμασίας, ένα σοβαρό επίπεδο επεξεργασίας, γιατί πιστεύω ότι στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι κομβικός.

Αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, αφορά τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, αφορά όμως και την ίδια τη θεσμική συγκρότηση της κρατικής λειτουργίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι προβληματικό, είναι δυσλειτουργικό, είναι αντιπαραγωγικό και το χειρότερο, πολλές φορές είναι αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

Και είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εμείς επιθυμούμε να αναδιαμορφώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε προς όφελος των αναγκών του πολίτη  πάνω από όλα, και με όραμα την εμβάθυνση της δημοκρατίας, το βάθεμα της δημοκρατίας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας.

Θέλω, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο που θέτω εισαγωγικά, να σας περιγράψω ορισμένες από τις  μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες – ουσιαστικές  κατά τη γνώμη μου –  που συζητήσαμε και έχουμε προετοιμάσει για την επόμενη περίοδο.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από δύο παρεμβάσεις ιδιαίτερης σημασίας.

Η πρώτη αφορά τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων.

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα της ισότητας και παρά τις προσπάθειες εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και τις διεθνείς συμβάσεις, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη.

Στόχος, λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας, της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, αλλά και η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών, ώστε να γίνει ένα μεγάλο βήμα από τη νομική ισότητα των φύλων που είναι κατοχυρωμένη, στην πραγματική ισότητα.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πια καιρός, σε τέτοια θέματα, η Ελλάδα  αντί να τρέχει ασθμαίνοντας να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους δράσεις, δημιουργώντας θετικό υπόδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και πρέπει να τονίσω εδώ ότι πρόσφατα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μας κατέταξε σε μία τιμητική θέση, στις 16 πρώτες χώρες που προωθούν περισσότερο τα θέματα της ισότητας των φύλων.

Και νομίζω ότι πρέπει να προσανατολιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα και η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι μία εξαιρετική νομοθετική πρωτοβουλία που προσπαθεί ακριβώς να εναρμονίσει την κατοχύρωση της ισότητας και στην πραγματική ζωή, να εναρμονίσει τη νομική κατοχύρωση με την πραγματική κατοχύρωση, ας το πω έτσι.

Το δεύτερο που θέλω να αναφερθώ, η δεύτερη μεταρρύθμιση, αφορά την ιθαγένεια. Και εδώ πάμε να κάνουμε πράξη μία αρχή που είναι νομικά κατοχυρωμένη, αλλά στην πραγματική ζωή έχει πολλές δυσκολίες, τις οποίες τις γνωρίζουμε όλοι μας και κυρίως τις γνωρίζουν συμπολίτες μας που ζουν πάρα πολλά χρόνια στη χώρα. Έχουν όλες τις τυπικές και νομικές προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την ιθαγένεια, αλλά στην πράξη δυσκολεύονται πάρα πολύ ή και δεν την αποκτούν.

Θέλουμε, λοιπόν, να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας. Νομίζω ότι είναι μία πρωτοβουλία, η οποία ουσιαστικά μας οδηγεί σε έναν εξορθολογισμό, κυρίως σε ό, τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών  και των χρόνων που απαιτούνται.

Σήμερα, πιστεύω ότι έχουμε ένα απαράδεκτο, σχεδόν απαγορευτικό πλαίσιο, αυτή είναι η αλήθεια. Σε πολλές εκ των περιπτώσεων και των συνεντεύξεων πιθανόν και κάποιοι εξ ημών εδώ να μη μπορούσαμε να απαντήσουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Δε μας τιμά αυτό.

Πρέπει να εκσυγχρονιστεί, λοιπόν, άμεσα και να εξορθολογικοποιηθεί αυτό το πλαίσιο, να προωθηθούν κανόνες που θα υλοποιούν τη νομοθεσία με απόλυτη διαφάνεια, αλλά και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία. Όπως πρέπει, δηλαδή, να συμβαίνει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Και να έρθω τώρα στις δύο πιο -ας το πούμε έτσι – μακρόπνοες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, τις οποίες τις άφησα για το τέλος.

Είναι και μία σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία συζητήσαμε, αλλά νομίζω ότι ίσως θα είχε νόημα  να αναφερθεί αργότερα ο υπουργός αν θέλει σε αυτά. Σε ό, τι αφορά τα ζητήματα για τις βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, αποβλήτων. Σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά εγώ θέλω να μείνω στα μεγάλα.

Όπως ακούσατε, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο εκκίνησης, πλέον και τυπικά, της διαδικασίας της διαβούλευσης που θα μας οδηγήσει, πιστεύουμε, μέχρι  το τέλος του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου, στο να καταθέσουμε στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Μια μεταρρύθμιση που ιεραρχείται ψηλά και θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο στο πλαίσιο της δουλειάς του υπουργείου, αλλά για στο σύνολο του κυβερνητικού έργου.

Η μεταρρύθμιση αυτή προωθεί μία ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και εκτείνεται σε τέσσερα πεδία:

Πρώτον, στον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους δήμους και τις περιφέρειες και το κράτος.

Δεύτερο, στον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό.

Το τρίτο πεδίο αφορά τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και το τέταρτο αφορά στην αναπτυξιακή τους πολιτική.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης της αυτοδιοίκησης.

Η κυριότερη στόχευσή της, όμως, είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να αποτελέσει η Αυτοδιοίκηση έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως θα γνωρίζετε, άλλωστε, η κυβέρνηση προωθεί ήδη τη συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Και αυτό το προωθεί  μέσα από έναν ανοιχτό και αποκεντρωμένο διάλογο, με παραγωγικούς φορείς, κλαδικούς φορείς, τοπικούς φορείς, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου ξεχωριστά. Το ξεκινάμε αυτό σε επίπεδο περιφερειακό και ευελπιστούμε να είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια για την εκπόνηση περιφερειακών, αναπτυξιακών σχεδίων.

Θέλω όμως να επισημάνω κάτι. Συνολικά οι αλλαγές που σχεδιάζουμε και  προωθούμε στην αυτοδιοίκηση, πέρα από το βάθεμα της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας και του ελέγχου των διοικήσεων, της καλύτερης λειτουργίας, ώστε να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση οι ΟΤΑ, η προσπάθειά μας αυτή εισάγει και μία νέα αρχή. Μία νέα αρχή που πιστεύω ότι είναι αναγκαία στον πολιτικό μας βίο, ιδίως τις μέρες αυτές που διάγουμε, τις μέρες μετά την κρίση. Και είναι η αρχή της συνεννόησης και της συνεργασίας.

Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, μετά από  επτά χρόνια της κρίσης, η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Περνάμε σε μία νέα εποχή.

Σε αυτήν τη νέα εποχή, τίποτα δε μπορεί να είναι όπως παλιά. Ούτε η οικονομία, ούτε το παραγωγικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο, ούτε το πολιτικό σύστημα. Ούτε ο τρόπος διοίκησης, αν θέλετε και διακυβέρνησης, αλλά και διοίκησης, ακόμη και των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της διοίκησης σε τοπικό επίπεδο.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη συζήτηση και στον διάλογο που κάνουμε τώρα για τη συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας και εκλογής του κοινοβουλίου, και άρα και των κυβερνήσεων, αλλά και στους κανόνες λειτουργίας και εκλογής των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και πόσο δε μάλλον αν βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που συνειδητοποιούμε πια ότι χρειάζονται προγραμματικές συγκλήσεις, όχι κάτω από το τραπέζι, αλλά πάνω από το τραπέζι για να κυβερνιέται η χώρα, πόσο δε μάλλον αυτό θα είναι απαραίτητο για να κυβερνιέται ένας δήμος, μια περιφέρεια. Άρα λοιπόν, στην ουσία ανοίγουμε τη συζήτηση για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που θα εισάγει την αρχή της συνεννόησης και της συνεργασίας, μέσω της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αφήνω για τελευταία αναφορά την προσπάθεια επίλυσης ενός χρόνιου ζητήματος, που αφορά τη δημόσια διοίκηση.  Ίσως αυτό είναι κι ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθώ όταν επισκεφτώ και το υπουργείο της Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά μιας και βρίσκομαι εδώ  στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί  το θέμα  αυτό αφορά ως επί το πλείστον και την αυτοδιοίκηση και τους δήμους, θα αναφερθώ και εδώ, είναι το θέμα των συμβασιούχων.

Ξέρετε και ξέρουμε όλοι ότι το ζήτημα των συμβασιούχων είναι μία από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

Μια βιομηχανία, η οποία θα το πω καθαρά στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε για χρόνια ως αποτέλεσμα την ομηρία και την εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ψάχνουμε, λοιπόν, διερευνούμε τη δυνατότητα μιας οριστικής επίλυσης αυτού του προβλήματος. Πρώτα από όλα, ξεκινώντας από, ας το πω έτσι, ένα ξεσκαρτάρισμα, από μία ξεκάθαρη διερεύνηση του ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενους πάνω από όλα, που βρίσκονται για χρόνια στη δημόσια διοίκηση  και δεν τους αντιμετωπίζουμε με τα πελατειακά κριτήρια που τους αντιμετώπιζαν αυτοί που κάνανε αυτά που κάνανε στο παρελθόν. Να βρούμε λοιπόν ποιοι από αυτούς καλύπτουν με την εργασία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Θέλουμε το ζήτημα αυτό, που αντιλαμβάνεστε ότι  έχει και διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό, στη βάση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είμαι βέβαιος, και το γνωρίζετε και εσείς ότι -το είδαμε άλλωστε και από διάφορους πηχυαίους, υποκριτικούς, κατά την άποψή μου, τίτλους εφημερίδων,  που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και από τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευση, ιδίως της αξιωματικής- ότι γίνεται μία προσπάθεια παραπληροφόρησης για το θέμα αυτό. Ακόμα και λάσπης θα έλεγα, μιλώντας για δήθεν ρουσφέτια και νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης.

Εδώ μου έρχεται στον νου μου η παροιμία  «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Δεν θέλω όμως να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι για εμάς αυτό που προέχει είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε εκεί, δεν τους διορίσαμε εμείς, το μόνο σίγουρο, και νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει και σχεδιάζουμε να γίνει από έναν ανεξάρτητο φορέα, που θα είναι είτε το ίδιο το ΑΣΕΠ, είτε κάποιο ειδικό ανεξάρτητο όργανο, που θα συγκροτηθεί από το ΑΣΕΠ και η διερεύνηση αυτή θα γίνει στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων που αφορούν τον χρόνο εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης.

Και κατόπιν θα πρέπει να υπάρξει μια διεξοδικότατη διαδικασία διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα, τους εμπλεκόμενους φορείς, θεσμικούς φορείς, πριν  καταλήξουμε στις όποιες αποφάσεις.

Κλείνω λοιπόν με μία, νομίζω, αναγκαία επισήμανση, μία γενική επισήμανση.

Για εμάς, η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εκσυγχρονισμός -που έχει τραυματιστεί στη χώρα την εποχή των χρηματιστηρίων, της Siemens, της Ολυμπιάδας- παρόλα αυτά οι έννοιες αυτές για εμάς δεν είναι έννοιες αφηρημένες, αφηρημένες ηθικές έννοιες.

Το μεγάλο ζητούμενο σε κάθε μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία είναι το κοινωνικό της πρόσημο. Το ποιος πραγματικά ωφελείται, το ποιες αξίες προωθούνται.

Το κριτήριο για τη δική μας κυβέρνηση είναι το αν από κάθε θεσμική παρέμβαση παράγεται κοινωνικό όφελος, ενισχύεται η δημοκρατία, στηρίζονται οι πολίτες, οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους. Αυτό μας απασχολεί και όχι το αν θα εξυπηρετηθούν συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων, μεγάλων ή μικρών, το αν θα παραχθεί όφελος, οικονομικό ή πολιτικό για κάποιους λίγους.

Η δική μας λογική είναι λίγο διαφορετική από αυτήν που έχετε συνηθίσει να βλέπετε στις κυβερνήσεις, σε ό, τι έχει να κάνει κυρίως με το πολιτικό όφελος ή το πολιτικό κόστος.

Και με αυτή την λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς, προσανατολισμένοι πάντοτε στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο.  Ακόμα και αν ορισμένες φορές αυτήν τη σταθερή μας επιλογή την πληρώνουμε με πολιτικό κόστος, αλλά είναι μία σταθερή επιλογή, την οποία την έχετε δει. Όχι μόνο στη δουλειά μας στο υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο στην προσπάθειά μας για μεταρρυθμίσεις που θα αφήσουν ένα στίγμα και ένα κοινωνικό πρόσημο σημαντικό σε μία περίοδο κρίσης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Μιλάω για μεταρρυθμίσεις , οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν γίνει άνετα, πολύ πιο άνετα στην περίοδο που είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τότε που λεφτά υπήρχαν, όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά δυστυχώς δεν μεταρρυθμίστηκε το κράτος, δεν επανιδρύθηκε, όπως κάποιοι άλλοι υπεσχέθησαν.

Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε εδώ. Είναι βασική μας προτεραιότητα και επιλογή  να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και θα το κάνουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Είμαι στη διάθεσή σας και εγώ και ο υπουργός να απαντήσουμε σε όποιες ερωτήσεις θέλετε.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Είστε διαπιστευμένοι συντάκτες πολύ μεγάλοι, να μείνουν οι ερωτήσεις στα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών και να ξεκινήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρωθυπουργέ, Σεπτέμβριος του 2008. Το πειστήριο της συνέντευξής σας στο «Πόλη και πολιτική» Κωνσταντίνος Κουφάκης ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλαξε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι ιδιαίτερα. Όχι ιδιαίτερα. Δεν άλλαξε όμως κάτι που ονομάζεται συνέπεια. Γιατί διαβάζω εδώ στην ερώτηση στο κομμάτι για την Αυτοδιοίκηση βέβαια και στο αντικείμενο του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Η αντίληψη της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση όμως μας κάνει να πιστεύουμε – ας το περάσω αυτό – σε κάθε περίπτωση αυτό πιστεύουμε εμείς ότι χρειάζεται, είναι αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, με αρμοδιότητες, με κοινωνικό περιεχόμενο και με περιβαλλοντική αναπτυξιακή  κατεύθυνση.

Υποστηρίζουμε το Β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη και συμβούλιο, αποκεντρωμένα επίπεδα διοίκησης στα νομαρχιακά διαμερίσματα και στο σημείο που θέλω να σας ρωτήσω, απλή αναλογική».

Το είπατε από το 2008. Είναι το επόμενο σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι αλήθεια ότι αυτές οι απόψεις, αυτές οι θέσεις, ήταν και θέσεις που ο δικός μας πολιτικός χώρος είχε πριν την κρίση. Όμως θα καταλάβατε από την τοποθέτησή μου, πιστεύω ότι μετά την κρίση που έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, ένα νέο περιβάλλον που μας αναγκάζει όλους να σκεφτόμαστε διαφορετικά, αυτές οι σκέψεις, οι απόψεις που είχαμε πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν δικαιωθεί από την ίδια τη ζωή.

Είναι αναγκαίες σήμερα ευρύτερες συνθέσεις για να δημιουργήσουν οι συνθέσεις αυτές συναινέσεις και συνεννοήσεις για να προχωρήσει και ο τόπος, αλλά και πιστεύω και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως επί το πλείστον θα έλεγα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχω περάσει από την Αυτοδιοίκηση, έχω μια εμπειρία στο Δήμο της Αθήνας, γνωρίζω ότι απαιτούνται εκεί οι συνεννοήσεις. Η συνεννόηση δεν σημαίνει ταύτιση απόψεων, δεν σημαίνει κατάργηση της πολιτικής διαφωνίας. Το ζητούμενο όμως είναι σήμερα την πολιτική διαφωνία να τη φέρουμε πάνω στο τραπέζι και να τη μετατρέψουμε από πολιτικό σύνθημα σε πολιτικό πρόγραμμα.

Και πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα να γίνεται η αντιπαράθεση και η σύνθεση και ο τελικός κριτής να είναι ο λαός που μας δίνει την εντολή. Νομίζω είναι ώριμο να μιλήσουμε για το σύστημα της απλής αναλογικής, όχι μόνο στην εκλογή της εθνικής αντιπροσωπείας το οποίο το θεσπίσαμε. Μας κατηγορούν ότι το θεσπίσαμε για λόγους μικροπολιτικής.

Πρώτον δεν θα το θεσπίζαμε τρία χρόνια πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γιατί αυτό κάναμε πέρσι το καλοκαίρι. Δεύτερον, ήταν κάτι το οποίο ήταν απόλυτα συνεπές με τις θέσεις που ο πολιτικός μας χώρος έχει εδώ και 10ετίες. Και το ίδιο πιστεύουμε και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα να σας πω ότι είναι ένα σύστημα που δεν το ανακαλύπτουμε εμείς, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, την Αμερική. Υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως κεντρικό εκλογικό σύστημα, νομίζω ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε και να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες μέσα από διάλογο και συναινέσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε. Θα κουβεντιάσουμε το επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ώστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει με νέο εκλογικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα να θεωρήσουμε ειλημμένη απόφαση που παρά μόνο λείπουν οι τεχνικές λεπτομέρειες Πρωθυπουργέ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ σήμερα σας εξαγγέλλω αυτή την πρωτοβουλία, η οποία βεβαίως θα είναι και πρωτοβουλία διαλόγου. Εμείς δεν αποφασίζουμε και διατάζουμε, αλλά εξαγγέλλω την προσπάθεια υλοποίησης μιας πάγιας θέσης και αρχής, την οποία όμως σας την θέτω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά και την φιλοσοφία μας για το πώς πρέπει από εδώ και στο εξής να αντιμετωπίζουμε τη λειτουργία του πολιτικού βίου και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που πρέπει να ξεπεράσουμε, μέσα από μια μεταρρυθμιστική προοπτική και με τις αναγκαίες εκείνες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Χ. ΒΟΥΖΑΣ («Αυτοδιοίκηση.gr»): Κύριε Πρωθυπουργέ, κάνατε εκτενή αναφορά στο θέμα των συμβασιούχων. Ένα θέμα το οποίο αφορά όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο δημόσιο, αλλά κατά την άποψή μου αφορά και το γενικότερο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα. Γιατί το δημόσιο, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να δίνει τον τόνο των εργασιακών σχέσεων  στη χώρα.

Θέλω να ρωτήσω. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα λυθεί αυτό το θέμα; Και με ποιο τρόπο θα λυθεί; Με την έννοια ότι υπάρχουν διαρροές από μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ολομέλειας, αλλά και παλαιότερες αποφάσεις τμημάτων του Α’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνουν αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων. Πόσο μάλλον τη μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που σύμφωνα με πολλές νομικές απόψεις, αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος.

Με ποιο τρόπο θα το ξεπεράσετε αυτό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην ερώτησή σας βάζετε δυο ζητήματα. Επιτρέψτε μου να σχολιάσω αυτές τις διαρροές. Θέλω να πω ότι βεβαίως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, σε κάθε περίπτωση είτε συμφωνεί κανείς μαζί τους, είτε διαφωνεί, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Να υλοποιούνται εν πάση περιπτώσει, αν όχι να γίνονται σεβαστές, να υλοποιούνται. Να συμμορφωνόμαστε με αυτές.

Όμως θεωρώ ότι η σπουδή των διαρροών, πριν δούμε την απόφαση, πριν καταγραφεί, καθαρογραφεί η απόφαση και πριν τη μάθουμε καν εμείς την απόφαση αυτή, σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα. Και πολλές φορές προκαταλαμβάνεται μια απόφαση της Δικαιοσύνης μέσα από τις διαρροές και τον τρόπο που αυτές χρωματίζουν την απόφαση.

Εν πάση περιπτώσει εδώ είναι ένα άλλο θέμα η παράταση. Είναι ένα άλλο θέμα τα δεδουλευμένα των ανθρώπων. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι δεδουλευμένα και ιδίως δεδουλευμένα στο Δημόσιο δεν πρέπει να αποδίδονται στους εργαζόμενους.

Άρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποια και να είναι η απόφαση, αλλά σας λέω περιμένετε να τη δούμε, δεν υπάρχει περίπτωση ένας εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, στη χώρα μας, εγώ λέω και στον ιδιωτικό, έτσι πρέπει να γίνεται γιατί αυτό σημαίνει ευνομούμενη πολιτεία, να δουλεύει και να μην παίρνει τα δεδουλευμένα. Άρα αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί σε καμία περίπτωση.

Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω στο νομικό σκέλος. Εγώ θέλω να υπεισέλθω στο πολιτικό και στο κοινωνικό πρόβλημα. Είχαμε για 10ετίες στη χώρα, το γνωρίζουμε όλοι αυτό, τη λειτουργία ενός πελατειακού κράτους, στο πλαίσιο ενός άγονου δικομματισμού που μας κυβερνούσε για πάρα πολλά χρόνια.

Το Υπουργείο αυτό εδράζεται στην πλατεία Κλαυθμώνος. Γνωρίζετε την ιστορία της πλατείας Κλαυθμώνος. Από τότε που θεσπίστηκε η μονιμότητα στο Δημόσιο, σταμάτησαν τα κλάματα, αλλάξανε σε ρουσφέτια ενός κομματικού κράτους που το στελεχώσανε τα κόμματα που κυβέρνησαν για 40 και πλέον χρόνια. Που σήμερα έχουν το θράσος και μας κουνάνε και το δάχτυλο. Γιατί επιλέγουμε, λέει, συνεργάτες, στενούς μας συνεργάτες, μετακλητούς, ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας. Ενώ αυτοί έχουν στελεχώσει στρατιές με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσα από διαδικασίες κομματικής επιλογής. Τα ξέρουμε όλα αυτά.

Όμως αυτοί οι άνθρωποι πριν από 10 χρόνια, πριν από 20 χρόνια, έχουν μπει μέσα σε μια διαδικασία. Θα τους καταδικάζουμε τώρα αυτούς τους ανθρώπους; Θα μπούμε στη λογική του κ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε;». Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν, τι πιστεύουν, σε ποιο Θεό πιστεύουν. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό.

Πρέπει να κάτσουμε και να πάμε σε ένα εξορθολογισμό. Τι λέει αυτός ο εξορθολογισμός; Πρώτα από όλα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Ή βρίσκονται χωρίς αντικείμενο δουλειάς; Αυτό είναι το βασικό που μας ενδιαφέρει. Αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το αξιολογήσουμε αυτό αντικειμενικά και από εκεί και πέρα εάν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να βρούμε το νομικό πλαίσιο μέσα από συναινέσεις, ώστε να αποκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτή είναι μια διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν, διότι πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το ενεργό δυναμικό, το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα, δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις.

Άρα δεν πρέπει να μπουν μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου attrition rule δηλαδή του 1 προς 3 – 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση. Αυτή είναι η συζήτηση ανοιχτά, καθαρά και να πάρουν  θέση και τα κόμματα που δημιούργησαν το πρόβλημα και μας κουνάνε και το δάχτυλο και οι εφημερίδες που τα υποστηρίζουν και είναι και σοβαρές κάποιες από αυτές, έγκριτες κατά τα άλλα, όχι όλες, κάποιες όμως είναι.

Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η στόχευσή μας και με αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε ένα πολύ σοβαρό επαναλαμβάνω πρόβλημα που θα αποκτήσει και κοινωνικές διαστάσεις, δεν είναι μόνο πολιτικό πρόβλημα.

Η επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους.

Γ. ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ («ΠΡΙΝ» – «Παλμός Γλυφάδας»): Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Κυβέρνησή σας θα εξαντλήσει τη θητεία της. Επομένως τοποθετείτε τις βουλευτικές εκλογές το 2019. Θυμίζω ότι και οι ευρωπαϊκές εκλογές τοποθετούνται για το Μάιο επίσης του 2019 συν τω χρόνω οι θητείες των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών λήγουν το 2019 και σύμφωνα τουλάχιστον με τον “Καλλικράτη” οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν οριστεί για το 2019.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κρίνετε σκόπιμο μέσα σε μια χρονιά να μπορούν να γίνουν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από την άποψη του κόστους τους. Οι δημοτικές και οι περιφερειακές είναι δύο, είναι και δυο Κυριακές αλλά είναι και διαφορετικά πεδία.

Αν το κρίνετε σκόπιμο από την άποψη του κόστους να το πω έτσι, από την άποψη της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και από πολιτική ουσία να υπάρχει μια τέτοια χρονιά. Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω δεν επιλέξαμε εμείς να συμπέσουν αυτές οι αναμετρήσεις μαζί, υπήρξε όμως η επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης να φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο για να συμπίπτουν οι ευρωπαϊκές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να το εκτιμήσουμε, να κάνουμε τον απολογισμό, να δούμε αν ωφέλησε να το συζητήσουμε κυρίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουν την εμπειρία. Ποια είναι η εμπειρία τους αν ωφέλησε το γεγονός ότι είχαμε αυτοδιοικητικές εκλογές παράλληλα με τις ευρωπαϊκές εκλογές και να πάρουμε μια απόφαση σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαδικασίας η οποία έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Διότι οι βουλευτικές εκλογές είναι κάτι το οποίο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει να κάνει και με τη συγκυρία, δηλαδή το πότε θα πέσουν οι βουλευτικές εκλογές κάθε χρονιά, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από το πολιτικό σκηνικό, τις αποφάσεις. Δεν ήταν επιλογή μας για παράδειγμα που πήγαμε σε εκλογές το Σεπτέμβρη, ήταν μια αναγκαστική επιλογή, αλλιώς θα είχαμε το Γενάρη για παράδειγμα, τώρα η θητεία μας τελειώνει τον Σεπτέμβρη του 2019, ενώ οι βουλευτικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ορισμένες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο το Μάη του 2019.

Αλλά εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι το πιο ουσιαστικό ζήτημα που θα τεθεί στο διάλογο είναι το εκλογικό σύστημα αυτών των εκλογών, των αυτοδιοικητικών, στο νόμο ο οποίος θα κατατεθεί. Θα περιλαμβάνει όμως και μια σειρά από άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκα και βεβαίως μέσα από το διάλογο αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον, μπορούμε να το ενσωματώσουμε.

κ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω δυο τρία πράγματα. Επειδή ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο με την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” θα κατατεθεί εντός του έτους εσείς είπατε τέλος καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου, αν μπορούμε να το συγκεκριμενοποιήσουμε, γιατί πρέπει να μεσολαβήσει κι ένας διάλογος.

Μια διευκρίνιση ήθελα για το νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων, αυτό θα ασχοληθεί και με θέματα πέρα των δύο φύλων και θέματα ισότητας για την κοινότητα LGBD και τα λοιπά.

Και το τρίτο, δεν το αναφέρατε αλλά επειδή αφορά και μια πρωτοβουλία δική σας και αφορά και την Αυτοδιοίκηση και αφορά και τη συνέπεια με αυτά που λέγαμε παλαιότερα. Έχουμε κάτι νεώτερο από το σχέδιο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, την πολεοδομική ανασυγκρότηση το Βοτανικό; Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό; Ήταν να γίνουν κάποιες ομάδες εργασίας, έχουμε κάτι να πούμε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” στόχος μας είναι τον Σεπτέμβρη του ’17 να είμαστε σε φάση που να μπορούμε να το καταθέσουμε στη Βουλή. Τώρα, αν δεν είναι Σεπτέμβρης και είναι Οκτώβρης, δεν είναι εκεί το ζήτημα.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων είναι άλλο και το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι άλλο νομοσχέδιο, είναι δυο διαφορετικά.

Σε σχέση με το σχέδιο για τη νέα Αθήνα έκανα σχετικές εξαγγελίες και διευκρινίσεις στη συνέντευξη που έδωσα πριν από μια εβδομάδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι παρακολουθούμε την πορεία των απαραίτητων διεργασιών, είμαστε σε προκαταρτικό στάδιο αυτή τη στιγμή, αλλά την παρακολουθούμε στενά.

Είναι ένα από τα δέκα projects μεγάλα, αναπτυξιακά, τα οποία παρακολουθώ και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ευθύνη και εγώ με τους συνεργάτες μου από το πρωθυπουργικό γραφείο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Αντιλαμβάνομαι την ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα αλλά να βοηθήσουμε όλοι οι συνάδελφοι να ρωτήσουμε αν χρειαστεί, οπότε οι ερωτήσεις να είναι λίγο στοχευμένες.

Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («Το Βήμα»): Αναφερθήκατε σε συγκλίσεις, νομίζω ότι και στο κεντρικό πεδίο στην κεντρική δηλαδή πολιτική σκηνή πέρα από το θέμα της απλής αναλογικής που εμπεριέχει το ζήτημα των συνεργασιών; Θέλω να πω, μπορείτε να μας πείτε αν αναφέρεστε και στην κεντρική σκηνή σε σχέση με συγκλίσεις και είπατε και για συνεργασίες όχι κάτω από το τραπέζι αλλά πάνω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχει κάτι πονηρό αυτό που είπα, ούτε θέλω να αναπαράξω μια συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες, που κάποιοι οψίμως έχουν ανακαλύψει ότι αυτό που όλοι γνωρίζαμε εδώ και χρόνια, ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας που μπορεί κανείς να τη μεταχειρίζεται με επικοινωνιακό τρόπο αλλά είναι συζήτηση που αφορά το μέλλον της χώρας και άρα απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αν είναι δυνατό και κοινή εθνική γραμμή, αν είναι δυνατό, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.

Αλλά ξεχάστε τη συγκυρία. Εγώ μιλώ για το πώς από εδώ και στο εξής πρέπει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα πως από εδώ και στο εξής πρέπει να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και επαναλαμβάνω μιλώ για τον τρόπο εκλογής και τον τρόπο λειτουργίας, για το πώς θα πρέπει να συγκροτούνται Κυβερνήσεις και θα πρέπει να συγκροτούνται και οι Διοικήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Θα πρέπει πιστεύω να συμπεράνουμε ότι η κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αυτά τα νέα δεδομένα θα τα λάβουμε υπόψη, θέσεις τις οποίες εμείς είχαμε παγίως ως πολιτικός χώρος για την ανάγκη ισοτιμίας της ψήφου αλλά και συνθέσεων πάνω σε προγραμματική βάση γι’ αυτό ακριβώς ομιλώ: για την ανάγκη να περάσουμε από τα πολιτικά συνθήματα στα πολιτικά προγράμματα.

Δεν σημαίνει να αμβλύνουμε τις διαφωνίες μας, δεν σημαίνει να μπούμε σε αυτή την κατά την άποψή μου νερόβραστη αντίληψη ότι δεν υπάρχουν διαφορές, δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά, αυτά είναι πράγματα ανιστόρητα. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Το ζήτημα σήμερα όμως είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, πρέπει να μάθει να λειτουργεί με ένα τρόπο… που να σέβεται τη διαφορετική άποψη και να δίνει τα περιθώρια σύνθεσης πάντοτε μέσα σ’ ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας. Ανοιχτά και δημόσια ώστε ο πολίτης να ξέρει ότι η ψήφος του  μετράει, γιατί μπορεί να βαρύνει στο πού θα πάνε τα πράγματα και όχι να ψηφίζει κάποιον χωρίς να ξέρει την άλλη μέρα με ποιον θα συνεργαστεί.

Τ.  ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να σας ρωτήσω, μέσα στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης πώς αντιλαμβάνεστε ή πώς σχεδιάζετε να είναι στο μέλλον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεδομένου ότι προεκλογικά είχατε πει ότι χρειάζεται να καταργηθεί ο συγκεκριμένος θεσμός. Πράγματι δε διορίστηκε, δεν υπάρχει διορισμένος Περιφερειάρχης, υπάρχει όμως Διευθυντής και υπάρχει, σας βεβαιώνω, από προσωπική εμπειρία, η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για παράδειγμα, για μια απλή μεταβολή στο Δήμο Αθηναίων, μάλλον μια πρόσθεση επωνύμου, χρειάστηκε 6 μήνες για να δώσει την έγκρισή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό σας το αναφέρω σαν παράδειγμα, προφανώς δε μπορείτε να το ελέγξετε αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει σαφής παρέμβαση.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή έστω μετεξέλιξής της;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές ότι θα πρέπει να δούμε και έχουμε σκέψεις, να εξετάσουμε το θέμα. Σας ανέφερα ότι ένα από τα πεδία αλλαγών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” είναι και το πεδίο των αρμοδιοτήτων. Και άρα είναι προφανές ότι το θέμα που θέσατε είναι ένα από τα θέματα τα οποία εξετάζουμε να δούμε με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα υπάρξει μια μετεξέλιξη στη βάση της  ανακατανομής των αρμοδιοτήτων και των ρόλων.

Τ.  ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρείτε όμως ότι είναι αναγκαία, πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τον τρόπο που είναι σήμερα πιστεύω πως όχι. Αλλά θα ήθελα να μη γίνω πιο συγκεκριμένος πριν να έχουμε μπορέσει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες και διατυπώσεις. Αν θέλει ο Υπουργός μπορεί να προσθέσει κάτι.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να συμπληρώσω κάτι σε σχέση με τον προβληματισμό που υπάρχει αλλά και τα πραγματικά προβλήματα τα οποία με την ερώτησή σας τα θέσατε. Διότι τα γεγονότα που είπατε..

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πραγματικά, τα έχω βιώσει, δεν είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, σ’ αυτό  το ζήτημα νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Προφανώς υπάρχει το Σύνταγμα το οποίο επιβάλλει την παρουσία  του κράτους σε ορισμένα πεδία πολιτικής. Και αυτό είναι ένα δεδομένο θέμα.

Το πιο κρίσιμο απ’ όλα όμως είναι  να δούμε αυτά  τα πράγματα που νομίζω εσκεμμένα, όταν θεσμοθετείτο ο “Καλλικράτης”, δε διευκρινίστηκαν. Δηλαδή εκείνο το «πεδίο αρμοδιοτήτων» γύρω από το οποίο υπήρχε μια ασάφεια, τί κάνει η αιρετή Περιφέρεια, ποια ζητήματα είναι ευθύνη πια των Υπουργείων. Άρα αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, σας θυμίζω ότι μέσα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε είναι η θεσμοθέτηση του ελεγκτή νομιμότητας.  Αυτό  θα δημιουργήσει κάποια  νέα δεδομένα. Άρα κάτω από αυτό το πρίσμα θα δούμε πια την αποκεντρωμένη παρουσία του Δημοσίου και τη μορφή που αυτή θα έχει.

Η. ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ («ΑΥΓΗ»): Στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που βρίσκεται σ’ εξέλιξη, πόσο ψηλά θέτετε το ζήτημα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων για την Αυτοδιοίκηση και σ’ αυτό  το πλαίσιο, αν εξετάζεται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα τη μεταβίβαση της άσκησης κοινωνικής πολιτικής   στους Δήμους.

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει πολύ πιο, ας το πω έτσι, πιπεράτα στοιχεία απ’ αυτό που θέσατε. Πιάνει κι αυτό, αλλά όχι στην ουσία του.

Εδώ νομίζω ότι μπορούμε τα θέματα  αυτά της αποκέντρωσης και της ανακατανομής αρμοδιοτήτων να τα προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και μέσα απ’ το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο με διαφορετική νομοθετική κατεύθυνση, πρωτοβουλία πιο αποφασιστική ως προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε τα πράγματα.

Νομίζω ότι θα πρέπει το διάστημα που ακολουθεί, τους καλοκαιρινούς μήνες, πριν την κατάθεση της νομοθετικής μας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας  να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Εμείς είμαστε ειλικρινά ανοιχτοί ν’ ακούσουμε τις προθέσεις, τις απόψεις, τις σκέψεις, τις αγωνίες, κατ’ αρχήν των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης πριν προβούμε σε κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές.

Έχουμε άποψη, έχουμε θέσεις, αλλά θέλουμε να τους ακούσουμε. Κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα που θίξατε και αφορά τις αρμοδιότητες, διότι ξέρετε καλά, οι αρμοδιότητες που είναι συνυφασμένες και με τους πόρους. Όταν υπάρχουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους, δε μπορούν να λειτουργήσουν οι αρμοδιότητες.

Εμείς είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε κι αυτή τη συζήτηση που αφορά τους πόρους και την ανακατανομή των πόρων. Δεν ξέρω όμως εάν  υπάρχουν, που σίγουρα θα υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες. Θέλουμε ν’ ακούσουμε λοιπόν την άποψη των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, σε ποιο βαθμό για παράδειγμα θα μπορούσαν να σηκώσουν σήμερα οι Δήμοι ή αύριο οι Δήμοι εν πάση περιπτώσει, δε θέλω να είμαι αρνητικός, διότι θέλω να βλέπω τα πράγματα με την αισιόδοξη οπτική, ότι αλλάζουν κιόλας, να σηκώσουν φορολογικές αρμοδιότητες από τις ισχύουσες, να μην προσθέσουμε άλλες στους πολίτες.

Να συζητήσουμε λοιπόν μαζί τους, να κουβεντιάσουμε και να συνθέσουμε και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διότι πιστεύω ότι κοινή μας βούληση, κοινή μας επιδίωξη είναι ν’ αναβαθμίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ρόλο της και να την κάνουμε πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική απέναντι στις ανάγκες των πολιτών.

Μ. ΘΕΟΔΩΣΗΣ («enetpress.gr»): Η ερώτηση η δική μου κ. Πρωθυπουργέ είναι συγκεκριμένη: Πρώτον, είπατε ότι θέλετε κάθε μεταρρύθμιση να έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Δυο κατηγορίες ανθρώπων, εργαζομένων στην καθαριότητα και στη Δημοτική Αστυνομία, παρέχουν ασφάλεια και υγιεινή στους Δήμους. Μπορείτε να δεσμευτείτε γι’ αυτούς τους ανθρώπους ότι θα μπορέσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους; Γιατί καλύπτουν πάγιες, όπως είπατε, ανάγκες.

Δεύτερον, είπατε ότι στόχος σας είναι να ελέγξετε τα οικονομικά των  Δήμων. Ποιο είναι το σχέδιό σας ώστε να μπορούμε να βλέπουμε πραγματικά πού σπαταλάτε το δημόσιο χρήμα στους Δήμους; Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχει πράγματι τρύπα εκεί. Δηλαδή τα κονδύλια που πηγαίνουν στους Δήμους, πολλές φορές καταλήγουν όπως είπατε σε διαφθορά, σε συστήματα διαφθοράς.  Πώς το έχετε σκεφτεί να το αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα των οικονομικών των  Δήμων; Ευχαριστώ.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο σας ερώτημα, νομίζω ότι ιδίως σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους στη Δημοτική Αστυνομία έχουν προσληφθεί όλοι, όσοι ήθελαν να έρθουν πίσω. Από κει και πέρα, εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες όπου έχουμε εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αυτές οι θέσεις να είναι θέσεις σταθερές και μόνιμες, με αξιοπρεπή αμοιβή.

Ξέρετε ότι η  άποψή μας είναι, και το προσπαθήσαμε αυτό με συγκρούσεις κάποιες φορές, να φύγουμε από τη λογική του outsourcing, δηλαδή της κάλυψης των αναγκών μέσα από εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας της Υγείας. Πολλές φορές  και με δυσκολίες σε σχέση και με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Θεωρούμε ότι αυτό είναι επωφελές και από δημοσιονομικής άποψης, θα κοστίζει λιγότερο δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά βεβαίως και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πρόσημο στο οποίο αναφερθήκατε.

Άρα, να καταστήσω σαφές ότι αυτή είναι η πρόθεσή μας, αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτές οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες να καλύπτονται από ανθρώπους με σταθερή εργασία και αξιοπρεπή αμοιβή.

Το θέμα των οικονομικών των  Δήμων είναι ένα μεγάλο θέμα. Βεβαίως εδώ έχει  ανοίξει και μια πολύ μεγάλη συζήτηση σε σχέση με το ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν ο έλεγχος πρέπει να  είναι προληπτικός ή κατασταλτικός.  Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι το εξής, για να μην ανοίξω μια συζήτηση και την πλατειάσω πάρα πολύ: Να τη φέρω στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε τη συνέντευξη Τύπου.

Αλλάζουμε λοιπόν το σύστημα λειτουργίας των  Δήμων, μέσα από την αλλαγή του τρόπου εκλογής. Πιστεύω ότι αυτό  δίνει και δυνητικά μεγαλύτερους βαθμούς ελέγχου. Όταν έχεις σήμερα έναν Δήμο, μια δημοτική πλειοψηφία η οποία μπορεί να έχει πάρει στην πρώτο εκλογή το 25% για παράδειγμα και μετά, στη δεύτερη εκλογή να βγει Δημοτική Αρχή κι εκεί που θα έπρεπε να έχει το 25% των θέσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει το 60%. Εκεί λοιπόν δημιουργείται κι ένα πλαίσιο που για 4 χρόνια, τώρα είναι 5, μπορεί ο άλλος να λειτουργεί και ανεξέλεγκτα αν θέλει.

Εκεί δηλαδή που η τοπική κοινωνία του έχει δώσει να καλύπτει το 1/4 των θέσεων, αυτός καλύπτει τα 2/3. Και δεν έχει  και καμία ανάγκη διότι ξέρει ότι δεν πρόκειται  να έχει καμία επίπτωση. Άρα λέω ότι αυτή η πρόταση που επί της αρχής βάζει ένα πλαίσιο σύνθεσης, συνεννόησης, συνεργασίας, στην πραγματικότητα βάζει κι ένα πλαίσιο ενός καλύτερου ελέγχου και μεγαλύτερης διαφάνειας.

Κι αυτό πιστεύω ότι θα έχει τελικά και ουσιαστική απόδοση σε σχέση και με την οικονομική διαχείριση, με την ανάγκη για χρηστή οικονομική διαχείριση.

Χ. ΒΟΥΖΑΣ: Είπατε να μην κάνουμε πολιτικές ερωτήσεις, αλλά επειδή έγινε αναφορά στο χρέος κι επειδή ξέρω ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει χιούμορ, ήθελα να τον ρωτήσω αν στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου θα πάει με γραβάτα ή έστω αν θα φύγει με γραβάτα.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Βούζα το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Αλλά με φέσι άλλοι φύγανε. Φεσώσανε τη χώρα με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα για ν’ ανοίξουμε ένα δρόμο, έναν καθαρό διάδρομο στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας. Και νομίζω ότι η θέση μας είναι καθαρή, η διεκδίκησή μας είναι δίκαιη και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Ευχαριστώ.

Η εισήγηση του ΥΠΕΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στη σημερινή, κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

«Καλό μεσημέρι. Είχαμε την ευκαιρία, όπως διαπιστώσατε κι εσείς, να έχουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Εσωτερικών, καθότι η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού συμπίπτει ουσιαστικά με την κορύφωση μιας διαδικασίας διαλόγου για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη».

Όπως γνωρίζετε από το δικό σας ρεπορτάζ, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από πέρσι. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα, με την έννοια ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε διατεθεί τόσο πολύ μεγάλο και ικανό χρονικό διάστημα, για να συζητήσουμε για τις αναγκαίες, ώριμες αλλαγές, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να κάνουμε στο θεσμικό πλαίσιο.

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με όλες τις μορφές, με απευθείας επικοινωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με τους αιρετούς, αλλά και με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης, τις δημοτικές κινήσεις, τους πολίτες. Φιλοδοξούμε να είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε έγκαιρα γι’ αυτές τις αλλαγές, μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε και οι εμπλεκόμενοι με την Αυτοδιοίκηση να γνωρίζουν αρκετά πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ποιο θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ξέρετε και γνωρίζουμε όλοι, ότι η συζήτηση αυτή διεξάγεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Πρωτίστως δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες. Και η αλήθεια είναι ότι όταν σχεδιαζόταν ο Καλλικράτης, οι συνθήκες ήταν πολύ πιο καλές. Υπήρχαν λιγότεροι περιορισμοί. Δεν νομίζω, όμως, ότι οι υπαρκτές και πραγματικές δυσκολίες πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από το σήμερα και τις δυνατότητες που υπάρχουν και παρά τις δυσκολίες αυτές πρέπει να κάνουμε αλλαγές οι οποίες είναι ώριμες, αλλαγές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των δήμων, αλλαγές που σχετίζονται με το νέο ρόλο που πρέπει η Αυτοδιοίκηση να παίξει στα ζητήματα του περιφερειακού σχεδιασμού και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλαγές που σχετίζονται με την ίδια τη συμμετοχή των πολιτών, καθότι και η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν εκείνος χώρος που είναι πιο κοντά, ως θεσμός, στον πολίτη και προσφέρεται για να παίρνει σάρκα και οστά αυτό που ονομάζουμε λαϊκή συμμετοχή.

Εκεί βέβαια γνωρίζετε ότι υπάρχει και η ανάλογη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ενός εκλογικού συστήματος που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν από μια παραμορφωτική τελικά επίδραση στους πραγματικούς τοπικούς συσχετισμούς.

Ταυτόχρονα ανταλλάξαμε απόψεις και ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό για όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι κατατεθειμένο το γνωστό πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο έρχεται να απαντήσει σε αρκετά σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αιρετούς, τις ΔΕΥΑ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Θέλω να σας θυμίσω τις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα έχουμε πάρει. Ιδιαίτερα για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους και τους ορεινούς δήμους, την έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τις στοχευμένες προσλήψεις που μόλις πριν από τρεις – νομίζω – εβδομάδες εγκρίναμε για ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε αυτούς τους δήμους. Κινήσεις απαραίτητες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν τελικά να εκμεταλλευθούν αυτές τις ευκαιρίες που έχουν στις δεδομένες συνθήκες οι ίδιοι οι δήμοι. Εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει στην ωρίμανση μελετών, στην απορρόφηση κονδυλίων.

Έχουμε συνείδηση ότι δεν είναι όλοι οι δήμοι ίδιοι στη χώρα. Και μια από τις αλλαγές και το πνεύμα των αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε, είναι ακριβώς η κατηγοριοποίηση των σημερινών δήμων. Άλλη είναι η πραγματικότητα σε ένα δήμο αστικό, σε ένα δήμο της Β’ Αθήνας, άλλη σε ένα αγροτικό, άλλη είναι η πραγματικότητα στο χωριό του Πρωθυπουργού στο Αθαμάνιο. Εμάς μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε με αντίστοιχες πολιτικές όλες τις κατηγορίες των δήμων και θα είναι μια δουλειά που θα γίνει για πρώτη φορά και νομίζω ότι αυτή πρέπει να αποτυπωθεί πια, και στον τρόπο της κρατικής επιχορήγησης προς αυτούς τους δήμους.

Η κυβέρνησή μας έχει αυτή τη στιγμή δρομολογήσει προγράμματα από τα ΕΣΠΑ της τάξης των 2,27 δισεκατομμυρίων τα οποία αφορούν τους δήμους. Υλοποιείται το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα ποσού 326 εκατομμυρίων, ενώ επιπλέον υπάρχει το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ», το οποίο αφορά στην εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες. Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική, ενώ μέσα από τις αλλαγές που προτείνουμε σε αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» είναι η συγκρότηση μιας Ειδικής Γραμματείας για την Ιθαγένεια. Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν πέρα από την πολύ μεγάλη αλλαγή που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου νόμου, έτσι ώστε η πραγματικότητα πια όσων αιτούνται ιθαγένειας και πολιτογράφησης, να είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είναι μέχρι σήμερα, που δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο πράγματα. Συζητήσαμε τα ζητήματα που απασχολούν τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Έχουμε στα χέρια μας το νέο νόμο για την προώθηση των δικαιωμάτων των φύλων, πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος κινείται στη λογική της αρχής ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης, ανάμεσα στα φύλα.

Τέλος ένα σημαντικό θέμα που κουβεντιάσαμε είναι αυτό που αφορά στους συμβασιούχους. Γνωρίζετε τη δέσμευση της κυβέρνησής μας να μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που χαρακτηρίζει την ελληνική πραγματικότητα είτε της δημόσιας διοίκησης είτε των δήμων.

Αυτά ήθελα να πω εισαγωγικά, να καλωσορίσω για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό και νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να κάνουμε, τα οποία θα μας εισαγάγουν σε μια άλλη εποχή, ιδιαίτερα για το χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Διαβάστε επίσης: 

Τσίπρας για γραβάτα: Το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι (βίντεο)

Συμβασιούχοι: Αιχμές Τσίπρα κατά Ελεγκτικού Συνεδρίου -Θα πάρουν όλοι τα δεδουλευμένα

Με απλή αναλογική οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Πόσο παλιό είναι το Δημόσιο: Η ατάκα Τσίπρα στον Σκουρλέτη