μικρές-κυκλάδες-stop-στα-δρομολόγια-του-408861
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.11.2017 | 15:18

Μικρές Κυκλάδες: Stop στα δρομολόγια του «Σκοπελίτη»-Κραυγή αγωνίας κατοίκων

Από την 31η Οκτωβρίου βρίσκεται εκτός δρομολογίων το πλοίο “Σκοπελίτης”, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στους κατοίκους και επαγγελματίες των νησιών που συνέδεε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πλοίο που ενώνει εδώ και 30 χρόνια περίπου τα νησιά της άγονης γραμμής των Κυκλάδων: την Αμοργό, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια.

Η κάτοικοι των νησιών εκφράζουν την έντονη αγωνία τους για την επόμενη ημέρα μέσω της aftodioikisi.gr, αφού, σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία το πλοίο ρίχνει οριστικά άγκυρα, αφού ο πρόσφατος διαγωνισμός για την κάλυψη της γραμμής απέβη άκαρπος.

Ήδη η εταιρία, Μικρές Κυκλάδες ΝΕ, της οικογένειας Σκοπελίτη αναζητεί την επόμενη ημέρα, με τον πλοιοκτήτη, Γιάννη Σκοπελίτη, να αναφέρει λίγες μέρες την 31η Οκτωβρίου:

«Ζητάμε από την πολιτεία να μας βοηθήσει ώστε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο ειδικά τον χειμώνα. Η σύμβαση που υπογράψαμε το 2010 λήγει στις 31 Οκτωβρίου και δεν γνωρίζω τις προθέσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά νομίζω ότι ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Σαντορινιός είναι ενημερωμένοι και θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Το πλοίο είναι αξιόπλοο και έχει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από νηογνώμονες κτλ. Όμως με το υπάρχον οικονομικό καθεστώς είναι δύσκολο να συνεχίσουμε. Το 2009 είχαμε 9% ΦΠΑ, σήμερα 24%. Ζητάμε από το κράτος κάποια διευκόλυνση στο θέμα του ΦΠΑ για να μπορούμε τουλάχιστον να πληρώνουμε τα καύσιμα. Τόσα χρόνια βοηθάμε τον κόσμο, πλέον δεν βγαίνουμε. Δεν είμαστε εφοπλιστές.

Όλοι οι κάτοικοι με πιέζουν να μη σταματήσω, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Πρέπει να μας διευκολύνουν με τον ΦΠΑ τουλάχιστον, αλλιώς θα πρέπει να χρεώνουμε κάποιους κατοίκους των νησιών που τώρα μετακινούνται δωρεάν, όχι τους απόρους, αυτοί πάντα μετακινούνται δωρεάν. Το μικρό βαπόρι πιάνει πιο εύκολα σε αυτά τα λιμάνια, ειδικά τον χειμώνα με νοτιάδες, κύμα, μπουρίνια. Ζητάμε να μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε. Τίποτα άλλο».

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, όλοι επιθυμούν να συνεχίσει ο «Σκοπελίτης» στη θάλασσα των Μικρών Κυκλάδων. Τόσο οι κάτοικοι των νησιών, όσο και ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, αναμένουν την παράταση της σύμβασης από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία στην οποία ανήκει ο «Σκοπελίτης», κέρδισε το 2013 βραβείο για την ακτοπλοϊκή εταιρεία της χρονιάς από τη Lloyd’s.