πού-θα-είναι-ορατή-η-ηλιακή-έκλειψη-ηλί-17956
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.08.2017 | 08:30

Πού θα είναι ορατή η ηλιακή έκλειψη ηλίου στις 21 Αυγούστου

Στις 21 Αυγούστου, εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια ολική ηλιακή έκλειψη, τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική ακτή.

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο θα βυθίσει στο σκοτάδι 14 πολιτείες ξεκινώντας από το Όρεγκον και φτάνοντας μέχρι τη Νότια Καρολίνα.

Η έκλειψη θα διαρκέσει πολύ λίγο. Ακόμη και όσοι βρίσκονται στο κέντρο της σκιάς που θα έχει πλάτος 113 χλμ θα βρίσκονται στο σκοτάδι για περίπου δυόμιση λεπτά. Η σκιά της έκλειψης θα ταξιδέψει με ταχύτητα ανάμεσα στα 2.128 χλμ και στα 3.600 χλμ την ώρα.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Είναι η πρώτη ολική ηλιακή έκλειψη που συμβαίνει στη Βόρεια Αμερική από το 1918. Η επόμενη αναμένεται να συμβεί στις 12 Αυγούστου 2045.

Δύο ειδικά διαμορφωμένα αμερικανικά αεροσκάφη θα παρατηρήσουν την έκλειψη για επτά λεπτά. Θα είναι εφοδιασμένα με μηχανές που θα τραβούν φωτογραφίες 30 καρέ το δευτερόλεπτο του ηλιακού στέμματος, το οποίο αποκαλύπτεται χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου. Είναι μια καταπληκτική λοιπόν ευκαιρία για τους επιστήμονες να μελετήσουν την φύση του.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στη στεριά στις 10.15 π.μ. τοπική ώρα, βόρεια του Νιούπορτ, στο Όρεγκον.

Το διαστημικό σκάφος DSCOVR θα παρακολουθήσει την έκλειψη από το διάστημα. Ο δορυφόρος της ΝΑΣΑ είναι ο μόνος που μπορεί να παρακολουθήσει το φαινόμενο στην ολότητά του. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Ανάμεσα στις αμερικανικές πόλεις που θα βιώσουν το φαινόμενο είναι οι: Κάνσας Σίτι, Σαιντ Λούις, Νάσβιλ, Τσάρλεστον κ.α.