πηγές-υποικ-πιθανά-νέα-μέτρα-το-2018-11104
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.09.2017 | 15:03

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πιθανά νέα μέτρα το 2018

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση, άφησε κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνοντας ότι είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ότι χρειαστεί. Ανέφερε ωστόσο ότι για το τρέχον έτος θα υπάρξει υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη διανομή του επιπλέον ποσού για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και για την απόδοση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει περίπου στις 20 Οκτωβρίου με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Για την απόδοση του πλεονάσματος επεσήμανε ότι θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός, καθώς τα χρήματα θα πρέπει να αποδοθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Οπως είπε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, το αργότερο έως τον Ιανούαριο του 2018, και αυτό καθώς «θέλουμε, όταν θα γίνουν οι 2-3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου να μην είμαστε μέρος του προβλήματος».

Εξήγησε ο ίδιος ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ανέφερε ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων.

Το δημοσιονομικό μέτωπο

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει τον Οκτώβριο με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης του στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018.

Για το πόση θα είναι η δημοσιονομική “τρύπα” το επόμενο έτος, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι, αν υπάρξει, δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι “είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, μην ξεχνάτε ο στόχος υπερδιπλασιάζεται, είναι δύσκολος”.

Οι τελικές αποφάσεις για το 2018 και για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα και πόσα θα είναι αυτά, εξαρτώνται από τα συνολικά έσοδα. “Θα δούμε πως θα πάει ο ΦΠΑ, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, η επισκόπηση δαπανών, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε”, είπαν.

Μέρισμα 2017

Σχετικά με το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εξήγησαν ότι το μέρισμα συμφωνήθηκε να μην διατεθεί φέτος για τις συντάξεις. Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι σχετίζονται με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικές δαπάνες, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και με αναπτυξιακά προγράμματα.

Ανέφεραν ότι έχει ήδη γίνει ένας σχεδιασμός κατανομής ανάλογα με το ύψος του μερίσματος που μπορεί να είναι 300 εκατ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ ή 900 εκατ. ευρώ ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.

Πρόβλημα στα επιδόματα

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην μείωση των επιδομάτων. “Υπάρχει ένα θέμα διάρθρωσης επιδομάτων” ανέφεραν και ουσιαστικά ζητείται “αναδιάρθρωση χωρίς να μειωθεί ο προυπολογισμός”. Αλλά, εξήγησαν ότι αυτό μπορεί “να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν βρούμε τα νέα χρήματα”.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο

Ο πραγματικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι έως τον Ιανουάριο του 2018 και ας τίθεται επισήμως ο στόχος το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. “Θέλουμε, όταν θα γίνουν οι 2-3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου να μην είμαστε μέρος του προβλήματος”, είπαν. Εξήγησαν ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Σε ερώτημα αν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ απάντησαν με νόημα ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων.

“Σούπερ ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο”

Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι “το ΑΕΠ θα πάει σούπερ το 3ο τρίμηνο” αν και προέβλεψαν χαμηλότερες ‘πτήσεις’ το 4ο τρίμηνο καθώς “πάντα είναι χειρότερα τα πράγματα μετά το 3ο τρίμηνο και ειδικά φέτος μπορεί να είναι ακόμη πιο κακά”. Εκτίμησαν ότι στο σύνολο του έτους “ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% ενδεχομένως να είναι εφικτός”.