θερμοκήπιο-παρανομίας-και-τρύπες-σ-322889
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.11.2017 | 09:34

«Θερμοκήπιο» παρανομίας και τρύπες στα έσοδα δημιουργεί η υπερφορλόγηση

Η υπερφορολόγηση δημιουργεί κουλτούρα παραβατικότητας και «μάυρες τρύπες» στα δημόσια οικονομικά σε μια περίοδο που η διοίκηση ψάχνει εναγωνίως έσοδα. Αυτό τόνισαν οι ομιλητές στο 4o Tax forum   το οποίο διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 Νοέμβριου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ειδικά οι υπέρογκες αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα καπνικά και τα ποτά έφεραν αντίρροπα αποτελέσματα ενώ ενίσχυσαν τα παράνομα κανάλια διάθεσης. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Αθανασιάδης Διευθυντής δημοσιονομικών θεμάτων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος μιλώντας σε πάνελ στο 4o Tax Forum η αύξηση των ειδικών φορών έστρεψε τους καταναλωτές σε παράνομα κανάλια διακίνησης με αποτέλεσμα πλέον το ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζουν οι έλληνες να είναι λαθραίο. «Η νόμιμη κατανάλωση έχει χάσει το μισό, ενώ δεν μειώθηκε το κάπνισμα αλλά οι καταναλωτές πήγαν στα παράνομα κανάλια» ανέφερε.  «Η ελληνική αγορά παλεύει για την επιβίωση» τόνισε και σημείωσε ότι πάνω από 12.000 εργαζόμενοι  έχουν ήδη  χάσει τις δουλειές τους

« Έγινε η αύξηση των φόρων με λάθος στοιχείο δηλαδή την αύξηση των αναλογικών στοιχείων. Υπάρχει αύξηση κατά 16 μονάδες των επιβαρύνσεων και αυξήσεις  τιμών κατά 40% που κάνουν απαγορευτική την αγορά λόγω και κρίσης» τόνισε και αναφερόμενος στα έσοδα γα το κρατικό ταμείο έκανε λόγο για σημαντικό έλλειμμα φέτος.

«Στα έσοδα είμαστε στο ύψος του 2009. Το αποτύπωμα της πειραματικής φορολογικής πολιτικής στα καπνικά αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Εισέρχεται σε δεύτερο  κύκλο σημείου ισορροπίας η αγορά. Για το 2017 το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ  μαζί με ΦΠΑ θα φτάσει στο 500 εκατομμύρια ευρώ φέτος συνολικά. Ό.τι συμβαίνει στα καπνικά αποτυπώνει τα λάθη που έχουν γίνει συνολικά. Η διαρκής αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν παράγει έσοδα» υπογράμμισε.

Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, επιχειρηματίας σημείωσε ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στους φόρους «Χρειάζεται σύστημα γκιλοτίνας. Δεν υπάρχει λογική να πληρώνει κανείς πάνω από το 40-50% του εισοδήματός του στος φόρους» είπε και τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί το effective tax rate κατά 25% αλλά και ο φόρος στην εργασία.

Από την πλευρά του ο Πάνος Παπανικολάου  μέλος του ΔΣ  του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών έκανε λόγο για απώλεια εσόδων που φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από την έξαρση του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών.  Η αύξηση, όπως τόνισε κατά 125% του ΕΦΚ στα ποτά τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει υψηλό κίνητρο στα παράνομα κανάλια. «Δημιουργούνται τεράστιες αποστάσεις σε προϊόντα. Π.χ. στο 1 προς 5 είναι η αναλογία του φόρου με τη Βουλγαρία την ώρα που το 65% της τιμής εδώ είναι ο φόρος. Παράλληλα το χύμα τσίπουρο έχει το 1/20 του φόρου σε σχέση με τα προϊόντα της ποτοποιίας» είπε.

«Το κομμάτι των αλκοολούχων είναι σημαντικό κομμάτι στον τουρισμό και η αύξηση φόρων υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα» τόνισε και σημείωσε ότι  χύμα ποσότητες ελληνοποιουνται και κυκλοφορούν στην αγορά παράνομα με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

«Ενδεικτικό είναι ότι στα 5 ποτήρια τσίπουρο τα 4 είναι λαθραία.  Αποτέλεσμα της έξαρσης του λαθρεμπορίου είναι η ελληνική ποτοποιία να μειωθεί κατά 40%» είπε και σημείωσε ότι στο 15% της συνολικής παραγωγής των επισήμων ποτοποιών ήταν οι δύο παράνομοι παραγωγοί που πιάστηκαν πέρυσι. «Είναι σημαντική για τη βιώσιμη ανάπτυξη τα επώνυμα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία. Χρειάζεται η εξυγίανση της αγοράς και να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο» ανέφερε

Ο Δημήτρης Τσαγκάρης  από το περιοδικό Λογιστής αναφερόμενος στις φορλογικές επιβαρύνσεις είπε με νόημα: «Ζούμε στην σφαίρα του παράλογου». Παράλληλα σημείωσε ότι οι φορολογία υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα.  «Στον περίφημο ελβετικό χειμερινό τουρισμό ο συντελεστής είναι στο 3,8%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Κρίγκας, Λογιστής αναφερόμενος στην τουριστική βιομηχανία που συμβάλλει σημαντικά στν εθνική οικονομία τόνισε ότι κι εκεί η προσπάθεια υπονομεύεται από υπερφορολόγηση. «Να γίνουν οι φόροι στο μέσο όρο της ΕΕ» ζήτησε.

Γιώργος Αλεξάκης