έκτακτο-σχέδιο-της-περιφέρειας-αττικ-387272
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 03.11.2017 | 19:42

Έκτακτο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τις πλημμύρες

Ο περιορισμός των τσιμεντοεπικαλύψεων, με ενίσχυση της απορροφητικότητας του εδάφους, ακόμη και με κατασκευές ασφαλών υδατοδεξαμενών, περιλαμβάνεται στη νέα σειρά μέτρων που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου που αντιμετωπίζει, αλλά και στη γενικότερη αναθεωρημένη στρατηγική αντιμετώπισης των λεκανών απορροής των υδάτων.

Η νέα στρατηγική προσανατολίζεται στους άξονες του μηδενισμού των διαρροών των δικτύων ύδρευσης, στην ορθή διαχείριση των όμβριων στις πόλεις -ως διαθέσιμο πόρος προς αξιοποίηση- και στη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων υδατικών συστημάτων, ακόμη και μέσω προγραμμάτων επιδότησης σε δήμους και οικίες, διαμόρφωσης δεξαμενών συγκράτησης ομβρίων κ.λπ.

Τα μέτρα και οι νέες πρακτικές που θα ακολουθηθούν, αποτυπώθηκαν λεπτομερώς ως επισημάνσεις στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νάσου Αναγνωστόπουλου, στη μελέτη για τη νέα στρατηγική επί των λεκανών απορροής των υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε «ευφυή» το νέο σχεδιασμό, καθώς μεταξύ άλλων «ενισχύσει τη διακράτηση των ομβρίων, περιορίζει τις διαρροές και μεταβάλλει αυτόματα το μέγεθος των όποιων απαιτούμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας».

Στον άξονα αυτό, προτάθηκε η επιδότηση προγραμμάτων προς τους δήμους ώστε:

-Να εναρμονίζουν τα εσωτερικά δίκτυα ομβρίων με τις διευθετήσεις των ρεμάτων των περιοχών τους, ώστε να εξασφαλίζεται μια συνολική αντιπλημμυρική προστασία

-Να εντείνουν τις προσπάθειές για πλήρη διαχωρισμό αποχέτευσης ομβρίων και αστικών λυμάτων, με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων

-Να επιτραπούν οι αυτόνομες ιδιωτικές αφαλατώσεις, με 100% εξασφάλιση ενέργειας από ΑΠΕ για τις απομονωμένες περιοχές και οικίες.

Για τον περιορισμό της υποβάθμισης των υπόγειων υδροφορέων, προτάθηκε η εισαγωγή προγραμμάτων επιδότησης για την αγορά και χρήση εξοπλισμού βέλτιστων γεωργικών πρακτικών κατά τις αρδεύσεις με συνδυασμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου χρήσης λιπασμάτων.

Επίσης, να υπάρξει καταγραφή των υφισταμένων υδροληψιών, διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών και επέκτασή της σε ιδιωτικούς φορείς (μελετητές και γεωτρυπανιστές), για τη διαμόρφωση ενός κοινού εθνικού ηλεκτρονικού αρχείου υδροληψιών.

Αναφορικά με τη διαχείριση των λεκανών απορροής των ποταμών και κυρίως του Ασωπού, που συνδέεται με την Αττική, προτάθηκε η καταγραφή και απομάκρυνση τοξικών πηγών, η εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης του και η εφαρμογή προγράμματος συνεχούς παρακολούθησης υγρών αποβλήτων βιομηχανιών στην Λεκάνη του.

Τέλος, για την νησιωτική πλευρά της Περιφέρειας, προτάθηκε η επιδότηση μονάδων αφαλάτωσης στην Ύδρα, τον Πόρο, τις Σπέτσες, τα Κύθηρα,τα Αντικύθηρα και στην Τροιζηνία και οικονομική ενίσχυση προτάσεων με υψηλό ποσοστό συμμετοχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.