κυκλοφόρησε-το-βιβλίο-του-αντιπεριφε-323775
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 26.10.2017 | 07:10

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του αντιπεριφερειάρχη ανατ. Αττικής, Πέτρου Φιλίππου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΑΩ Εκδόσεις η καλαίσθητη έκδοση 570 σελίδων που επιμελήθηκε ο Αρχαιολόγος – Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος    Ι. Φιλίππου – Αγγέλου, για τη ζωή και το έργο του Σαλαμίνιου αρχαιολόγου – ιστορικού – λαογράφου – γλωσσολόγου ΠΕΤΡΟΥ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗ (1878-1936).

Έχουν περάσει πάνω από ογδόντα χρόνια από τον θάνατο του Σαλαμίνιου Πέτρου Α. Φουρική, καθηγητή, διδάκτορα φιλολογίας, ερευνητή, διευθυντή του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, του επιστήμονα που εκτός των άλλων ιστορικών και λαογραφικών μελετών του, έθεσε πρώτος τις βάσεις για τη νεότερη Αλβανολογία – Αρβανιτολογία και γενικά την Ιστορία και τη μελέτη των Αρβανιτών στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει ως στόχο την ανάδειξη του μεγάλου επιστήμονα και ερευνητή Πέτρου Φουρίκη, παράλληλα όμως αποτελεί και μια σημαντική συμβολή στη γνώση της ιστορίας, της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

Την έκδοση προλογίζουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης                κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης.

Διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Καρδαμίτσα, Χριστάκης, Πολιτεία, Σίμος – Βιβλιοπωλείο Εν Αθήναις) και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στα ράφια βιβλιοπωλείων της περιοχής των Μεσογείων.

Έχουν περάσει πάνω από ογδόντα χρόνια από το θάνατο του Σαλαμίνιου Πέτρου Α. Φουρίκη, καθηγητή, διδάκτορα φιλολογίας, ερευνητή, διευθυντή του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, του επιστήμονα που εκτός των άλλων ιστορικών και λαογραφικών μελετών του, έθεσε πρώτος τις βάσεις για την νεότερη αλβανολο­γία-αρβανιτολογία και γενικά την Ιστορία και τη μελέτη των αρβανιτών στην Ελλάδα.

Είχε πάντοτε την βεβαιότητα ότι δεν έκανε κάποιο εθνικό κακό κάνοντας γνωστή την ψυχή και την σκέψη των αρβανιτών, γιατί πίστευε ότι έτσι φανέρωνε κομμάτια της ελληνικής ζωής κρυμμένα μέσα στην ψυχή και στις συνήθειες των ομοφύλων του, όπως ο ίδιος έχει γράψει. Κυρίως όμως πίστευε ότι:

« […] δέν δύναται νά  ὁλοκληρωθεῖ ἡ ἐπί τοῦ μεσαιωνικοῦ Ἑλληνισμοῦ ποικίλη ἔρευνα, ἐάν δέν μελετηθῆ ἐπιμελῶς καί λεπτομερῶς πᾶν τό ἀφορῶν εἰς τούς γείτονας λαούς καί ἰδία τόν Ἀλβανικόν, μεθ’ οὗ ὁ Ἑλληνικός ἐπί μακρούς αἰώνας συνέζησε, συνηγωνίσθη, συνεδουλώθη καί συνηλευθερώθη, ἔτι δέ συζῆ καί θά συζήση».