α-γιαννακίδης-περιφερειάρχης-αμθ-αν-305379

Α. Γιαννακίδης, περιφερειάρχης ΑΜ&Θ: Ανάπτυξη για όλους ανεξαρτήτως θρησκεύματος


«Στη νέα περιφέρεια οι πολίτες δεν διαχωρίζονται με κριτήρια θρησκευτικής πεποίθησης ,τόπου κατοικίας ή πολιτισμικής διαφοροποίησης. Όλοι οι πολίτες της περιοχής μας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο νέο αναπτυξιακό γίγνεσθαι»,
τονίζει σε συνέντευξη στην aftodioikisi.gr, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Άρης Γιαννακίδης.

Παράλληλα, θέτει ως βασικές προτεραιότητές του, την άμεση οργάνωση των υπηρεσιών, τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ με αιχμές την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση της ενιαίας περιφερειακής αναπτυξιακής λογικής και την εξεύρεση πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Προσθέτει δε, ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω της ολοκλήρωσης των μεγάλων υποδομών στους τομείς ενέργειας και των μεταφορών, αλλά κυρίως η αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών και ενεργειακών πόρων σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, που κατά την άποψη του κ. Γιαννακίδη είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειας αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις κοινωνικές δομές των δήμων, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι», τονίζει ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν, «προκειμένου να βοηθήσουμε εκείνους τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη κοινωνικής συμπαράστασης».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Άρη Γιαννακίδη έχει ως εξής:

– Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας για τις πρώτες 100 ημέρες στη θέση του αιρετού περιφερειάρχη;

Το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την πρώτη Γενάρη είναι μικρό και κρίσιμο .Ήδη μαζί με τους συνεργάτες μου στις 5 περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εργαζόμαστε σε 3 επίπεδα.
Πρώτον την οργάνωση των υπηρεσιών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να περάσουμε υπηρεσιακά ομαλά στην επόμενη μέρα χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες.
Δεύτερο ολοκληρώνουμε τις επιμέρους ενημερώσεις για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και οργανώνουμε τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της ενιαίας περιφερειακής αναπτυξιακής λογικής προκειμένου να προτείνουμε τη νέα αυτή προοπτική στο περιφερειακό συμβούλιο.
Τέλος επικεντρώνουμε την προσοχή μας από τώρα σε μείζονος σημασίας προγράμματα όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων ,της αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να πετύχουμε τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και να μην χάσουμε πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους.

– Ποια θεωρείτε ότι θα είναι τα άμεσα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε λόγω της προσαρμογής στον «Καλλικράτη»;

Κάθε αρχή είναι πάντα δύσκολη ιδίως όταν αυτή γίνεται μέσα σε ένα πιεστικό οικονομικό περιβάλλον. Ο Καλλικράτης ξεκινά την πορεία του σε έναν μήνα, χρόνος απελπιστικά μικρός και με ένα πλαίσιο που τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Είναι προφανές ότι η υπηρεσιακός επανασχεδιασμός, η νέα δομή και οι υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν απαιτούν δουλειά και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ταυτόχρονα δεν μπορεί το κράτος να σταματήσει να λειτουργεί ούτε και να χαθεί χρόνος αλλά και εργασία για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όλα αυτά συνιστούν μία πρόκληση που πιστεύω ότι θα καταφέρουμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Άλλωστε, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

– Οι νέες αιρετές περιφέρειες αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή στην προσπάθεια της χώρας μας για ανάπτυξη. Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα η δική σας περιοχή και άρα πρέπει να επικεντρώσετε την προσπάθειά σας;

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πλεονεκτική περιοχή. Αυτή η αρχή θα διατρέχει όλο το πρόγραμμά μας που θα προτάσσει την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών προκειμένου να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις συμβατές πάντα με το δικό μας μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, ανάπτυξης με χαρακτηριστικά της αξιοποίησης των πλούσιων πόρων σεβόμενοι όμως την ανάγκη για αειφορία. Η γεωθερμία και η αξιοποίηση της είναι μία από τις προτάσεις που έχει ωριμάσει .
Η γεωργία θα αποτελέσει άλλο έναν αναπτυξιακό πόλο με την στροφή της από την εκτατική στην συμβολαιακή με προϊόντα διατροφής αλλά και ενίσχυση της δενδροκομίας.
Η κτηνοτροφία αλλά και η αλιεία μέσα από και την προώθηση προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό τους μπορεί να αποτελούν βιώσιμες μορφές απασχόλησης αλλά και προσέλκυσης νέων ανθρώπων που σήμερα αναζητούν διεξόδους.
Η παροχή υπηρεσιών και ο τουρισμός σε μία εποχή ύφεσης μπορούν να ενισχύσουν την περιφερειακή οικονομία .Ο τουρισμός λοιπόν θα αποτελεί στόχευση περιφερειακού σχεδιασμού που θα διασυνδέει το προϊόν με την ευρύτερη Βαλκανική προκειμένου να καταφέρουμε να καταστήσουμε την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή τουριστικό προορισμό για τουρίστες από την Δυτική Ευρώπη αλλά και την Μαύρη θάλασσα.

– Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη για την οποία κι εσείς μιλήσατε. Έχετε σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση για τη δική σας περιοχή;

Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ελλάδας σε φυσικούς πόρους και εύφορη γη, έχει σημαντικές δασικές εκτάσεις και υδατικό δυναμικό και εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο της χώρας (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγοί φυσικού αερίου, πετρελαίου κλπ).
Η αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών και ενεργειακών πόρων σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση ύπαρξης του σύγχρονου πολιτισμού και βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Για την Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Η οποιαδήποτε εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα εξυπηρετεί τις αρχές της Πράσινης ανάπτυξης και θα έχει την συναίνεση της κοινωνία των πολιτών της περιφέρειας μας.

Στόχοι – παρεμβάσεις και έργα:

Ανάπτυξη ήπιων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με προώθηση της χρήσης της Γεωθερμίας, της Ηλιακής, της Αιολικής ενέργειας (ιδιαίτερα αιολικά πάρκα) και της παραγωγής ενέργειας από Βιομάζα κτλ.,
Αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού για υδροηλεκτρικά έργα,
Ένταξη στα διεθνή δίκτυα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου,
Προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης (ενεργειακή διαχείριση, βιοκλιματικός σχεδιασμός κτηρίων, ανακύκλωση) και χρήση ήπιων μορφών ενέργειας στην παραγωγική δραστηριότητα (πρωτογενής τομέας, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις),
Δημιουργία ενεργειακού γραφείου ΑΜΘ. Ενθάρρυνση και διάδοση της χρήσης Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέσα από πρότυπα έργα,
Διαχειριστικά σχέδια για το υδατικό δυναμικό της Περιφέρειας για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε άρδευση της γεωργικής γης σε ολόκληρη την ΑΜΘ,
Αντιπλημμυρικά-εγγειοβελτιωτικά έργα για όλη την Περιφέρεια και ειδικά για την πεδινή περιοχή του Έβρου,
Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής με τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και τη συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών καθώς και λήψη αποφασιστικών μέτρων προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όπου έχει υποβαθμιστεί (εγκαταλειμμένα λατομεία κτλ),
Αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πόρων, με προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, την οικοπεδοποίηση και την λαθροϋλοτομία.

– Η περιοχή σας έχει ένα μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων που τουλάχιστον στο παρελθόν βρίσκονταν στο περιθώριο της οικονομικής ζωής της. Με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης;

Στη νέα περιφέρεια οι πολίτες δεν διαχωρίζονται με κριτήρια θρησκευτικής πεποίθησης ,τόπου κατοικίας ή πολιτισμικής διαφοροποίησης. Όλοι οι πολίτες της περιοχής μας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο νέο αναπτυξιακό γίγνεσθαι. Αυτό ήταν η πολιτική μου ταυτότητα και αυτή η πρόταση επικροτήθηκε τελικά από την πλειοψηφία των συμπολιτών μου.

– Η χρονιά που έρχεται θα είναι ασφαλώς δύσκολη για τους οικονομικά ασθενέστερους. Υπάρχει πρόνοια για δημιουργία ή ενίσχυση των απαραίτητων κοινωνικών δομών σε συνεργασία με τους δήμους;

Είναι προφανές ότι έτσι θα γίνει προκειμένου να βοηθήσουμε εκείνους τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη κοινωνικής συμπαράστασης. Δεσμεύτηκα προεκλογικά και θα τηρήσω την δέσμευση να παλέψουμε ώστε μία καταπληκτική δομή των Δήμων όπως το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Σύντομα θα εξειδικεύσουμε και μία σειρά προγραμμάτων προστασίας της απασχόλησης, ανέργων κλπ που θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς .