γ-καμίνης-η-αθήνα-δεν-αντέχει-άλλα-χτ-189424

Γ. Καμίνης: “Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα χτυπήματα”

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μας καλεί να κατέβουμε στο κέντρο της πόλης, που θα είναι, όπως λέει, και αυτά τα Χριστούγεννα γιορτινή και αισιόδοξη. Μετρώντας τις πληγές της πρωτεύουσας από τα βίαια επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου, πιστεύει ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα με τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος.

Η χριστουγεννιάτικη Αθήνα θα είναι όπως τη θέλουμε;

Η Αθήνα και αυτά τα Χριστούγεννα, καθώς και την Πρωτοχρονιά, θα είναι γιορτινή και αισιόδοξη. Φροντίζουμε να αποπνέει τη χαρά και την ατμόσφαιρα που επιβάλλουν οι μέρες, χωρίς υπερβολές και χωρίς υποχωρήσεις. Δεν ζούμε σε γυάλινο κόσμο. Η συγκυρία απαιτεί αυτοσυγκράτηση, ωστόσο μια πόλη οφείλει να συντονίζεται με τον παλμό των πολιτών της και να μεταδίδει μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής. Το χρειάζονται κυρίως εκείνοι που περνούν δύσκολα.

Μήπως δεν έχουν νόημα τα λαμπάκια της γιορτής στους δρόμους όταν υπάρχει τόση κοινωνική δυστυχία γύρω;

Η πόλη οφείλει να χωράει όλους και όλα. Να ενσωματώνει κρίσεις και ευκαιρίες. Στην Αθήνα αποτυπώνονται οι αγωνίες αλλά και οι ελπίδες όλης της χώρας. Αποτυπώνονται, όμως, και οι αντιφάσεις της. Όπως πρέπει να σεβαστείς τον αγώνα κάποιου για ένα καλύτερο αύριο, τον αγώνα επιβίωσης που κάνει και να τον υποστηρίξεις, έτσι πρέπει να σεβαστείς το ότι οι πολίτες –και κυρίως αυτοί που πιέζονται περισσότερο– αναζητούν διεξόδους και κάποιο κίνητρο ανάταξης του ηθικού τους. Μια χαρούμενη και γιορτινή πόλη δεν είναι θέμα εικόνας, είναι θέμα ουσίας. Αρκεί αυτό να γίνεται με το μέτρο που απαιτούν οι καιροί, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με αισθητική. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη χρονιά που αναλάβαμε το δήμο φροντίσαμε να κατεβάσουμε το κόστος των χριστουγεννιάτικων γιορτών στο 10%. Κόστιζαν 2 εκατ. ευρώ και πλέον δεν κοστίζουν πάνω από 250.000 ευρώ, κινητοποιώντας νέους δημιουργούς και τη φαντασία του έμψυχου δυναμικού του δήμου.

Πάλι καταστροφές στο κέντρο της πρωτεύουσας, ξανά μέσα στον κύκλο της βίας. Γιατί;

Η οικονομική κρίση αφήνει βαθιά τα σημάδια της στην ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο στη νέα γενιά, που νιώθει να μπαίνει στο περιθώριο και αναζητεί πολιτική έκφραση στα άκρα και τη βία. Ίσως πάρει κάποιον καιρό ώσπου να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για άλλα θέματα, όπως η αγάπη για την πόλη και το αστικό περιβάλλον.

Τελικά, τι συμβαίνει στα Εξάρχεια; Είναι άβατο, μια περιοχή εκτός νόμου;

Κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει άβατο στην πόλη του, πολύ περισσότερο ο δήμαρχός της. Με συγκλόνισε μια φράση που είπε στην τηλεόραση μια κυρία, της οποίας το κατάστημα, που διατηρεί επί 37 χρόνια στην οδό Στουρνάρη, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Μια φράση που συμπυκνώνει τις σκέψεις όλων μας: «Δεν θα τους κάνω τη χάρη, θα επιμείνω, θα νικήσω εγώ και όχι αυτοί». Ξέρετε, κάποιοι που μιλούν άκριτα για τα Εξάρχεια μοιάζουν να ξεχνούν ότι είναι μια γειτονιά που έχει μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι βιώνουν μια κατάσταση που πολύ συχνά γίνεται ανυπόφορη. Η παλιά γειτονιά των μποέμ τύπων, της αριστερής αμφισβήτησης, των ιδεολογικών ζυμώσεων και αναζητήσεων μεταβάλλεται σταδιακά σε μια περιοχή που νέμονται συμμορίες ποινικού χαρακτήρα. Δεν είναι ζήτημα υπεραστυνόμευσης ή ελλιπούς αστυνόμευσης. Είναι ζήτημα έλλειψης οποιουδήποτε σοβαρού σχεδίου για ένα αποφασιστικό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα που επικρατεί στην περιοχή και κατόπιν πολυεπίπεδης δράσης, που πρέπει να εκπονηθεί, για την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των Εξαρχειωτών.

Έχει ευθύνες η αστυνομία για τα επεισόδια, τα τωρινά και άλλα προηγούμενα;

Ευθύνες για τα επεισόδια έχουν όσοι τα προκαλούν. Η Αθήνα, όμως, που ακόμη δεν έχει επουλώσει τις πληγές του 2008 και του 2012, δεν αντέχει άλλα χτυπήματα. Άρα και ο σχεδιασμός της αστυνομίας οφείλει να είναι καλύτερος και κάποιες περιοχές να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως χοάνη που μέσα της μπορεί να διοχετευτεί και να χαθεί κάπου στους δρόμους της όλη η τυφλή βία.

Η κατάσταση με τους Σύρους πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος γίνεται αδιέξοδη. Βλέπετε κάποια άμεσα εφικτή λύση;

Χθες τους δέχτηκα στο γραφείο μου για να τους πω ότι η μόνη επιλογή που διασφαλίζει τα δικαιώματά τους είναι η αίτηση πολιτικού ασύλου, ότι ο δήμος είναι έτοιμος να παράσχει στις οικογένειες κάθε διευκόλυνση για αξιοπρεπή διαμονή και να καλέσω την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ταχύρρυθμη διαδικασία απονομής ασύλου. Το δικαιούνται. Είμαι αισιόδοξος.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν δικαιώνει τους Σύρους πρόσφυγες;

Ήμουν ο πρώτος που ως Συνήγορος του Πολίτη είχα μιλήσει για την προβληματική λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αναφορικά με την παροχή ασύλου. Όμως το Δικαστήριο στην απόφασή του αυτό που λέει είναι ότι η μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Κατά τα λοιπά, δεν αναφέρεται πουθενά στην υποχρέωση απονομής ταξιδιωτικών εγγράφων, διότι δεν είναι αυτό το θέμα της υπόθεσης.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο δύσκολη την απρόσκοπτη κανονικότητα και ομαλότητα στην καθημερινότητα της Αθήνας;

Όπως σας είπα προηγουμένως, δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι η χώρα βιώνει μια πορεία ύφεσης εδώ και αρκετά χρόνια. Μια ύφεση που όμως δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη αλλά επεκτείνεται στις αξίες και τον πολιτισμό. Το να σέβεσαι –δεν λέω να αγαπάς– το αστικό περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των άλλων είναι ζήτημα αξιακό, είναι θέμα πολιτισμού. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να περιμένει κι άλλο, έως ότου δηλαδή λυθούν τα άλλα θεμελιώδη ζητήματα της χώρας. Με την οικονομική κρίση μπορεί να έχουμε γίνει φτωχότεροι στο επίπεδο των υλικών αγαθών, δεν επιτρέπεται όμως να χάσουμε το σεβασμό μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δηλαδή την αυτοεκτίμησή μας.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στις γειτονιές με υπερσυγκέντρωση μεταναστών έχουν μειωθεί. Έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εξελίξεις στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής η ακροδεξιά και μισαλλόδοξη βία έχει, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, υποχωρήσει αισθητά. Και σε αυτό τολμώ να πω ότι νιώθουμε αρκετά δικαιωμένοι, αφού από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι ο πιο ενδεδειγμένος δρόμος αντιμετώπισης της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι η τήρηση της νομιμότητας.

Σε σχέση με την εγκληματικότητα, έχει βελτιωθεί η εικόνα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν. Δεν σας κρύβω ότι αγωνιούμε κάθε φορά που διαπιστώνουμε χαλάρωση στα ζητήματα τήρησης της ασφάλειας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας. Ωστόσο, όπως σε κάθε μεγαλούπολη, έτσι και στην Αθήνα εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολες περιοχές, στις οποίες η επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας είναι επιβεβλημένη.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσπάθεια του δήμου για τη στήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσκολία και σε απόλυτη απορία;

Το γνωρίζετε ότι στην πρώτη θητεία πρώτη προτεραιότητά μας ήταν η συγκράτηση ενός μεγάλου πληθυσμού που διολίσθαινε γοργά στο περιθώριο. Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας καθημερινά περίπου 20.000 ανθρώπους. Τώρα, στο μέτρο των δυνάμεών μας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, στηρίζοντας την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό και δημιουργώντας κυψέλες επιχειρηματικότητας και κοινωνικής καινοτομίας. Εγκαινιάζοντας προχθές τη δεύτερη Κοινωνική Πολυκατοικία του δήμου, που θα στεγάσει οκτώ οικογένειες που κινδύνευαν να μείνουν άστεγες, είπα ότι αυτό είναι το πρώτο μισό της διαδρομής. Το δεύτερο μισό είναι να τους δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς, ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να μη μας χρειάζονται άλλο.

Να κατέβουμε στο κέντρο για την αλλαγή του χρόνου; Τι προγραμματίζει ο δήμος;

Να μην κατεβείτε μόνο για την αλλαγή του χρόνου, που σας θυμίζω ότι για τρίτη χρονιά φέτος θα γίνει σε έναν από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης, στην Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, με φόντο την Ακρόπολη. Να κατεβείτε για όλες τις εκδηλώσεις του δήμου: τις εκδηλώσεις για το παιδί στην πλατεία Κλαυθμώνος, τις συναυλίες γνωστών νεανικών συγκροτημάτων στο Σύνταγμα, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που απλώνονται στις γειτονιές της πόλης.

ΠΗΓΗ FREE SUNDAY