παναγιώτης-ψωμιάδης-νομάρχης-θεσσαλ-2033

Παναγιώτης Ψωμιάδης, Νομάρχης Θεσσαλονίκης: Μονόδρομος για την ανάπτυξη η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αποτελεί σήμερα το κορυφαίο εργαλείο της πολιτείας για να επιτύχει την πολυσυζητημένη περιφερειακή ανάπτυξη. δυστυχώς, από τη θέσπισή της με την ισχύουσα μορφή μέχρι σήμερα, δεν στηρίχθηκε από την κεντρική διοίκηση όσο θα έπρεπε. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν την πίστεψαν και δεν την εμπιστεύθηκαν με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Καραμανλή να παραλάβει τον θεσμό ημιθανή. Αξιοσημείωτες είναι οι τονωτικές ενέσεις εκ μέρους των υπουργών Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι τριπλασίασαν του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν φιλί ζωής στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο θεσμός λειτούργησε σύμφωνα με όσα ήθελε ο νομοθέτης.
Η εγγενής παθογένεια του διοικητικού συγκεντρωτισμού στο αθηναϊκό κέντρο δεν άφησε το λουλούδι να ανθίσει, κράτησε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους παρά τις αρμοδιότητες και άρα δίχως το προβλεπόμενο και αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα η αποκέντρωση να εξακολουθεί να παραμένει όραμα και η περιφερειακή ανάπτυξη πολιτικό και εθνικό ζητούμενο.
Εκτιμώ ως απόλυτα θετικό το γεγονός ότι μέσα σε τρισήμισι χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας έχει έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Θετικό και το ότι με το νέο πλαίσιο οι υπερνομαρχίες, τις οποίες πρώτοι προτείναμε ως αναγκαία εξέλιξη της διοικητικής δομής της χώρας, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τη βάση του νέου μοντέλου.
Από κει κι έπειτα, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει:
• να χαρακτηρίζεται από την άρση των θεσμικών αγκυλώσεων στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση
• να θεμελιώνεται στην πίστη στην εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη
• να δημιουργεί πληθυσμιακά μεγάλες και δυνατές περιφέρειες ώστε να διευκολύνεται η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
• να δημιουργεί περιφέρειες με διοικητική αυτονομία ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται μόνες τους τα προβλήματά τους
• να δημιουργεί περιφέρειες με κοινωνική αυτάρκεια και πολιτική ευελιξία.
Πρέπει η διοικητική μεταρρύθμιση να προχωρήσει γρήγορα, τολμηρά και αποφασιστικά στη βάση του τετράπτυχου: προσωπικό – αρμοδιότητες – πόροι – δυνατότητες για αναπτυξιακό έργο.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η συνέχιση της αποκέντρωσης και η διαρκής ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, είναι ο μονόδρομος για τη σύγχρονη δημοκρατική διακυβέρνηση που θα συντονίσει το βήμα της Ελλάδας με κείνο της Ευρώπης. Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Γιατί η δύναμή της βρίσκεται στην περιφέρεια κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.