σκουρλέτης-στην-aftodioikisi-gr-τον-μάιο-η-ρύθμιση-45748

Σκουρλέτης στην aftodioikisi.gr: Τον Μάιο η ρύθμιση για 30.000 συμβασιούχους -Τι θα περιλαμβάνει (βίντεο)

Τη διαμόρφωση σχετικής ρύθμισης για τη μονιμοποίηση έως 30.000 χιλιάδων συμβασιούχων εντός του Μαϊου προαναγγέλλει στο β΄ μέρος (το α΄μέρος ΕΔΩης συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη κ. Γεροβασίλη, η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα των συμβασιούχων και νομίζω ότι μέσα στον Μάιο θα μπορέσουμε να μορφοποιήσουμε αυτή την πρόταση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr.

Περιγράφονται το πρόβλημα ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι “υπάρχουν χιλιάδες συμβασιούχων που δουλεύουν εδώ και χρόνια κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας να απαντήσει σε αυτή την ελληνική εκδοχή εργαζομένων. Έχω συναντήσει σε περιοδείες εργαζομένους που δουλεύουν 14 χρόνια σε συγκεκριμένα προγράμματα, στο “Βοήθεια στο Σπίτι” με ανανεούμενες συμβάσεις. Ή άλλους που μπορεί να δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς κλπ. Και ρωτώ; Είναι αυτός ο εργαζόμενος συμβασιούχος;  Είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να το αποκαταστήσουμε ως εργασιακή σχέση. Δεν χωρούν μικροκομματικές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ένα στρογγυλό τραπέζι των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή τη Βουλή για να απαντήσουμε σε αυτή την παθογένεια της ελληνικής δημόσια διοίκησης. Μπορούμε να δούμε στο «Πέλαγος» αυτο των συμβασιούχων κατ’ όνομα ποιοι έχουν άλλη εργασιακή σχέση και πρέπει να την αποκαταστήσουμε; Αυτό είναι το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ανθρώπους που έχουν αρχίσει να εργάζονται  πολύ πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας. Στη βάση αυτή λοιπόν, είναι ανόητη η επιχειρηματολογία της ΝΔ, ότι πάμε να αποκαταστήσουμε τα δικά μας παιδιά”, προσθέτει.

Τα κριτήρια για τη μονιμοποίηση

Ο Π. Σκουρλέτης, αναφέρεται και στα βασικά κριτήρια της επικείμενης κυβερνητικής πρότασης  για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σημειώνοντας: «Ο  χρόνος απασχόλησης και ο χαρακτήρας της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών, θα είναι δύο βασικά κριτήρια. Πιθανά όμως θα υπάρξουν και άλλα». Περιγράφοντας, δε, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προσθέτει: «Το ΑΣΕΠ θα έρθει να πιστοποιήσει τη διαδικασία. Εμείς ως κυβέρνηση θα δώσουμε ένα πλαίσιο αρχών και κριτηρίων. Η δυσκολία δεν είναι στην χαρτογράφηση, όσο στην αναγκαία πολιτική συνεννόηση. Η επιδίωξη μας είναι να γίνει, με μια πραγματικά μεγάλη συναίνεση έτσι ώστε να βγάλουμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση αυτούς τους ανθρώπους, για τους οποίους πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για την εργασία τους. Δεν μπορούν να είναι σε ένα διαρκές καθεστώς ομηρίας». 

Διακομματική συναίνεση για τους συμβασιούχους αλλά…

Ειδικά για το θέμα της διακομματικής συναίνεσης, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν η κυβέρνηση θα την επιδιώξει αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί: «Εγώ πιστεύω ότι προσφέρεται αυτό το θέμα για να υπάρξει μια μέγιστη συνεννόηση. Τώρα αν αποφασίσουν κάποιοι να θέσουν τους εαυτούς τους, έξω από αυτή τη συμφωνία ας το κάνουν. Βέβαια η συναίνεση δεν τίθεται ως θεσμική προϋπόθεση. Δεν είναι προαπαιτούμενο για την ψήφισης μιας τέτοιας ρύθμισης. Δεν υπάρχει τέτοια συνταγματική πρόβλεψη. Πολιτική είναι η προσέγγιση και πολιτικά θα τοποθετηθεί και ο καθένας».

Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης, επισημαίνει ότι από την μονιμοποίηση των συμβασίουχων δεν θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. «Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εργαζομένων στο δημόσιο. Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί γίνεται και μια πολιτική σπέκουλα από την αντιπολίτευση πάνω στο θέμα. (…) Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται, άρα δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Μιλάμε για υφιστάμενους εργαζόμενους των οποίων πρέπει να αποκαταστήσουμε, την πραγματική εργασιακή σχέση».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι θετική

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται βέβαιος ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους απλήρωτους συμβασιούχους, θα είναι θετική, υπογραμμίζοντας: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν εργαστεί. Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε καταστάσεις τέτοιες που άνθρωποι που έχουν δουλέψει δεν θα πληρωθούν για τη δουλειά τους”.

Με αφορμή, δε, την απόφαση της Αποκεντρωμένης με την οποία ακυρώνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων με την οποία δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις καθαριότητας, ο κ. Σκουρλέτης αποκαλύπτει ότι “είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. Η δική μας κατεύθυνση προς τις Αποκεντρωμένες είναι σαφής και είναι ακριβώς στην κατεύθυνση δικαίωσης των εργαζομένων”, προσθέτει.

ΔΕΗ: «Βαποράκι» συμφερόντων ο Μητσοτάκης

Εξάλλου ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στο περιβόητο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εξαπολύει επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε όχημα και «βαποράκι» συμφερόντων. «Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε και πρόσφατα τη λύση της μικρής ΔΕΗ που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού εμείς την είχαμε ακυρώσει με νόμο. Σήμερα υπερακοντίζει σε αυτά που ζητούν οι δανειστές. Ζητά ακόμα και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ενώ έχει προχωρήσει το εναλλακτικό σχέδιο και έχει διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλο αυτά συνεχίζει να λέει να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Ένα φυσικό μονοπώλιο. Αυτό πως μεταφράζετε;  Μια τέτοια πολιτική θέση τι σημαίνει; Ο κ. Μητσοτάκης γίνεται το όχημα, το βαποράκι, της προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων»,
σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης, υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, αφού όπως λέει «αν βρεθούμε στην ανάγκη να πάμε σε νέο μνημόνιο, θα αποδεχτούμε ότι έχουμε αποτύχει σε αυτό που υλοποιούμε τώρα».

“Μιλάμε καθημερινά με τον πρωθυπουργό”

Επίσης αναφέρεται στις στις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα και απαντώντας, στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τη θέση που διατύπωσε για ψήφιση των μέτρων μα διευρύμενη πλειοψηφία, με νόημα δήλωσε: «Με τον πρωθυπουργό συνεργαζόμαστε καθημερινά. Μιλάμε καθημερινά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι πολύ ανοιχτός και πολύ εύκολος στην επικοινωνία»…

Ο κ. Σκουρέτης “αδειάζει” τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Ξυδάκης, που ζητούν δημόσια ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, τονίζοντας: «Εγώ δεν θα τολμούσα δημόσια να εισηγηθώ στον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό», παρότι «έχω την άποψη μου».

Μιλά επίσης για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων ξεκαθαρίζοντας: «Δεν υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που να μας έχουν προϊδεάσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία».

Τέλος περιγράφει τη σημερινή «γεωγραφία» στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Αριστεράς στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες υπογραμμίζοντας: Η σημερινή γεωγραφία εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την πρώτη φάση της διακυβέρνησης. Τότε υπήρχε το «Αριστερό Ρεύμα» που αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το θέμα της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Τέτοιου είδους στρατηγικές τοποθετήσεις-διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.  (…) Δεν είμαστε οπαδοί εκείνης της Αριστεράς που φυγομαχεί ή προσεγγίζει τα πράγματα με μια δογματική λογική. Το διλλήματα δεν είναι μαύρο – άσπρο. Υπάρχουν περιθώρια. Να υπερασπίζεσαι πράγματα και να σώζεις ότι μπορεί να σωθεί».

Τα βασικά σημεία του β΄ μέρους της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην aftodioikisi.gr είναι τα εξής:

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ:

ΕΡ: Κύριε υπουργέ ένας γόρδιος δεσμός που καλείστε να λύσετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας είναι το θέμα των συμβασιούχων. Γνωρίζετε ότι πολλοί από αυτούς είτε έχουν απολυθεί από τους αιρετούς είτε δεν πληρώνονται καθώς ορισμένοι Επίτροποι δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα. Έχει εξαντλήσει το υπουργείο όσα μπορεί να κάνει ή υπάρχουν και άλλα περιθώρια;

ΑΠ: Αφορά μια κατηγορία. Αυτή των εργαζομένων στην καθαριότητα. Όμως το θέμα των συμβασιούχων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν περιορίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν χιλιάδες συμβασιούχων που δουλεύουν εδώ και χρόνια κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας να απαντήσει σε αυτή την ελληνική εκδοχή εργαζομένων. Έχω συναντήσει σε περιοδείες εργαζομένους που δουλεύουν 14 χρόνια σε συγκεκριμένα προγράμματα, στο “Βοήθεια στο Σπίτι” με ανανεούμενες συμβάσεις. Ή άλλους που μπορεί να δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς κλπ. Και ρωτώ; Είναι αυτός ο εργαζόμενος συμβασιούχος;  Είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να το αποκαταστήσουμε ως εργασιακή σχέση. Δεν χωρούν μικροκομματικές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ένα στρογγυλό τραπέζι των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή τη Βουλή για να απαντήσουμε σε αυτή την παθογένεια της ελληνικής δημόσια διοίκησης. Μπορούμε να δούμε στο «Πέλαγος» αυτο των συμβασιούχων κατ’ όνομα ποιοι έχουν άλλη εργασιακή σχέση και πρέπει να την αποκαταστήσουμε; Αυτό είναι το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ανθρώπους που έχουν αρχίσει να εργάζονται  πολύ πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας. Στη βάση αυτή λοιπόν, είναι ανόητη η επιχειρηματολογία της ΝΔ, ότι πάμε να αποκαταστήσουμε τα δικά μας παιδιά.

ΕΡ: Τι θα γίνει όμως με τις πληρωμές των συμβασιούχων;

ΑΠ: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληρωθεί. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα το θέμα θα παραπεμφθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στην ολομέλεια του Εκλεκτικό Συνέδριο, όπου είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Δεν μπορούμε εμείς να αποκαταστήσουμε το ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε καμιά περίπτωση. Και προφανώς δεν μπορούν και οι δήμαρχοι να το κάνουν. Εγώ πάντως θέλω να σημείωσε ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη  τουλάχιστον προσωρινά έχουν δικαιωθεί. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε αυτό που έπρεπε: Νομοθετικές παρεμβάσεις και εγκύκλιους προς δήμους και οδηγίες προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ώστε και να πληρωθούν, αλλά και να μην σταματήσει καμιά σύμβαση μέχρι το τέλος του 2017.

ΕΡ: Με αφορμή και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Πελοποννήσου με την οποία ακυρώνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων με την οποία δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις καθαριότητας, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να παρέμβει στις περιπτώσεις και των υπόλοιπων τεσσάρων φορέων της Αυτοδιοίκησης (δήμοι Κασσάνδρας, Ανατολικής Μάνης, Νεάπολης-Συκεών και ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας) που δεν εφαρμόζουν το νόμο;

ΑΠ: Είχα μιλήσει τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. Η δική μας κατεύθυνση προς τις Αποκεντρωμένες είναι σαφής και είναι ακριβώς στην κατεύθυνση δικαίωσης των εργαζομένων.

ΕΡ: Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της ίδιας της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπροστά μας έχουμε μία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αν η απόφαση είναι θετική σε σχέση με το άρθρο 16 άρθρο 16 του Ν. 4429/2016 αλλά και το άρθρο 25 του Ν. 4456/2017, τότε, προφανώς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, είναι αρνητική, τότε υπάρχει σχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το, μεγάλο, πρόβλημα που θα δημιουργηθεί;

ΑΠ: Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά εν πάση περιπτώσει μένει να αποδειχθεί αυτό.

ΕΡ: Νομίζετε, δηλαδη, ότι θα είναι θετική η απόφαση;

Ναι. Ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν εργαστεί. Δεν θεωρώ ότι θα πάμε σε καταστάσεις τέτοιες που άνθρωποι που έχουν δουλέψει δεν θα πληρωθούν για τη δουλειά τους.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΕΡ: Σε πρόσφατη ομιλία σας στην Ηλιούπολη είχατε πεί ότι «τους αμέσως επόμενους μήνες» θα πάρετε πρωτοβουλία ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα των συμβασιούχων. Πότε υπολογίζετε να γίνει αυτό;

Μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου θα αρχίσουμε να το δουλεύουμε.

ΕΡ: Άρα μέσα στο Μάιο; 

Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την κ. Γεροβασίλη, η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα των συμβασιούχων και νομίζω ότι μέσα στον Μάιο θα μπορέσουμε να μορφοποιήσουμε αυτή την πρόταση. Πάντοτε, επαναλαμβάνω, όλα αυτά, σχετίζονται καλώς ή κακώς και με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Όσο η εκκρεμότητα παρατείνεται δεν έχουμε χώρο και χρόνο να κάνουμε και άλλα πράγματα.

ΕΡ: Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε ανεβάσει τον αριθμό των συμβασιούχων, πλην των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σε περίπου 30.000.

Κατά προσέγγιση. Αυτά όμως τα στοιχεία έχουν δοθεί κατ’ επανάληψη από την αρμόδια υπουργό. Δεν είναι κάτι που είναι κρυφό.

ΕΡ: Με αφορμή αυτό ήθελα να ρωτήσω το εξής: Προφανώς, η επιλογή αυτών των οποίων οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, θα γίνει από αυτή τη δεξαμενή. Το θεωρώ αυτονότητο.

ΑΠ: Ναι

ΕΡ: Έχει γίνει η χαρτογράφησή τους για να γνωρίζετε πού βαδίζετε; Το ρωτώ αυτό γιατί και εσείς και η κ. Γεροβασίλη έχτε πει ότι γίνεται η χαρτογράφηση αυτών των εργαζόμενων. Έχει ολοκληρωθεί αυτό; 

ΑΠ: Ως ένα βαθμό ναι. Εμείς δεν θέλουμε – και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό – να ειναι η κυβέρνηση αυτή που θα αποφασίσει, ποιοι από αυτούς τους συμβασιούχους ικανοποιούν τα κριτήρια έτσι ώστε, ουσιαστικά, να αποκαταστήσουμε την πραγματική εργασιακή τους σχέση. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να βρούμε μια Ανεξάρτητη Αρχή, προφανώς το ΑΣΕΠ είναι το πιο κατάλληλο, η οποία θα έρθει να πιστοποιήσει τη διαδικασία. Δίνοντας τους προφανώς εμείς ένα πλαίσιο αρχών και κριτηρίων.

ΕΡ: Ναι αλλά πρέπει να υπάρχει και μία χαρτογράφηση για να πάει στο ΑΣΕΠ…

Προφανώς. Είναι γνωστό πάνω κάτω αυτό. Η δυσκολία δεν είναι στην χαρτογράφηση, όσο στην αναγκαία πολιτική συνεννόηση. Η επιδίωξη μας είναι να γίνει, με μια πραγματικά μεγάλη συναίνεση έτσι ώστε να βγάλουμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση αυτούς τους ανθρώπους, για τους οποίους πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για την εργασία τους. Δεν μπορούν να είναι σε ένα διαρκές καθεστώς ομηρίας.

ΕΡ: Σε κατά καιρούς δηλώσεις σας, και τώρα το είπατε σε προηγούμενη απάντησή σας, έχετε υποστηρίξει ότι θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου συμβάσεις που καταχρηστικά το Δημόσιο τις χαρακτηρίζει ορισμένου, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αφενός καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αφετέρου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί πολλά έτη. 

ΑΠ: Δεν χρησιμοποιώ τον όρο μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά θα αποκαταστήσουμε την πραγματική εργασιακή τους σχέση. Ουσιαστικά μια κατηγορία αυτών των ανθρώπων εμπίπτουν σε εκείνη την κατηγορία των εργαζομένων που προβλέπει και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, περί κατάχρησης της έννοιας και του όρου της σύμβασης.

ΕΡ: Γι’ αυτό μίλησα για καταχρηστικότητα. Έχετε πει, και δικαίως, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί πολλά έτη. Είπατε για 14…

ΑΠ: Και εργάζονται και τώρα άρα δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Μιλάμε για υφιστάμενους εργαζόμενους των οποίων πρέπει να αποκαταστήσουμε, την πραγματική εργασιακή σχέση.

ΕΡ: Έχετε προσδιορίσει, λοιπόν, τέτοιες κατηγορίες κατ’ ευφημισμόν συμβασιούχων, κατονομάζοντας τους πυροσβέστες, τις σχολικές καθαρίστριες…

ΑΠ: Προφανώς με κάποια κριτηρια. Αλλά μην μου ζητάτε σήμερα να σας πω πώς θα αποτυπωθεί αυτή η πρόταση. Διότι κι εγώ το εύρος της δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή. Και επαναλαμβάνω, θα θέλαμε τη συμφωνία πάνω σε αυτά τα κριτήρια να την κάνουμε και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. 

ΕΡ: Αυτό ακριβώς θέλω να ρωτήσω για το πού ακριβώς βρισκόμαστε. Έχετε πει, λοιπόν, για τους εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και οι παιδικοί σταθμοί. Να υποθέσω ότι αυτά τα δύο θα είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία μερικές χιλιάδες από τους συμβασιούχους του Δημοσίου θα γίνουν αορίστου χρόνου: Δηλαδή, η, αποδεδειγμένη, κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών αλλά και η πολυετής, για παράδειγμα πάνω από πέντε χρόνια, εργασία τους στο Δημόσιο; Ή θα υπάρχουν και άλλα κριτήρια; Δηλαδή, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτά τα δύο κριτήρια, πάνω από χρόνια εργασίας και κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών ειναι βασικά. 

ΑΠ: Προφανώς ο χρόνος είναι ένα βασικό κριτήριο. Κι αυτό που βάλατε, η διάσταση της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών. Είναι δύο βασικά κριτήρια. 

ΕΡ: Θα υπάρχουν και άλλα κριτήρια;

ΑΠ: Θα το δούμε.

ΕΡ: Μιλάμε προφανώς για μία διαδικασία που θα γίνει, όπως είπατε, μέσω ΑΣΕΠ ή ενός «διευρυμένου ΑΣΕΠ» που θα επιλέξει, με βάση το νόμο, ποιοι πληρούν τα κριτήρια;

ΑΠ: Θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτή η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί γίνεται και μια πολιτική σπέκουλα από την αντιπολίτευση πάνω στο θέμα, η οποία μιλάει κατά καιρούς περί δεκάδων χιλιάδων διορισμών. Όλα αυτά, κάθε φορά που δίνονται οι απαντήσεις στη Βουλή, καταρρέουν. Προκειται για μία φθηνή προπαγάνδα που πολλές φορές την διαμεσολαβούν και αρκετά ΜΜΕ.

ΕΡ: Ελπίσω να μην περιλαμβάνετε και εμάς σ΄αυτά!

ΑΠ: Όχι δεν περιλαμβάνω εσάς και γι’ αυτό σας το λέω κατάμουτρα. Δεν περιλαμβάνω εσάς. Καταλαβαίνετε για ποιους μιλάω. Αυτούς τους παρακολουθούμε καθημερινά στο απογευματινό μας ραντεβού στα δελτία. 

ΕΡ: Με αφορμή δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Αστέριος Καστόρης θα ήθελα να ρωτήσω αν η διαδικασία που περιγράψατε πριν θα είναι η μοναδική ή θα υπάρξει και μία δεύτερη, διαγωνιστική, όπως αυτή που περιέγραψε ο συγκεκριμένος βουλευτής με βάση την οποία…

ΑΠ: Δεν την ξέρω τη συγκεκριμένη δήλωση.

ΕΡ: Θα σας πω εγώ τι είπε και μου απαντάτε σε αυτό. Μιλάμε, λοιπόν, για μία διαγωνιστική διαδικασία στην οποία θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία όσων, ναι μεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά δεν καλύπτουν τα άλλα κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, το χρονικό;

ΑΠ: Όταν θα καθίσουμε να διαμορφώσουμε κριτήρια, θα φωνάξουμε τον κ. Καστόρη να μας καταθέσει την άποψή του. Αλλά εμείς δεν έχουμε προχωρήσει μέχρι εκεί. θα ακούσουμε όλες τις προτάσεις. Δεν έχουμε προχωρήσει μέχρι εκεί.

ΕΡ: Το καταλαβαίνετε. Σας ρωτώ γιατί ο κ. Καστόρης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ…

ΑΠ: Προφανώς, έχει κάθε δικαίωμα και από αγωνία  ο άνθρωπος το κάνει να καταθέσει την δικιά του πρόταση. 

ΕΡ: Δεν είναι όμως κάτι που εσείς το έχετε συζητήσει.

ΑΠ: Δεν το έχουμε απαντήσει.

ΕΡ: Για τη συγκεκριμένη διαδικασία έχετε ζητήσει διακομματική συναίνεση, η οποία, ωστόσο, με βάση τα σημερινή δεδομένα, μοιάζει να είναι αδύνατη. Τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Θα προχωρήσετε ή αυτό τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα;

ΑΠ: Πρέπει όλοι να αναλάβουμε το κόστος της υπεράσπισης, της υποστήριξης μιας θέσης. Θέλω να δω τι θα πουν σε αυτούς τους εργαζόμενους εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θα συναινέσουν. Υπάρχει ένα κομμάτι της ΝΔ το οποίος είναι εχθρικό σε οποιονδήποτε εργάζεται στο Δημόσιο. Εξάλλου ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει δείγματα γραφής. Τα έδωσε όταν ήταν σε αυτό το υπουργείο και τα έδωσε με συγκεκριμένες αποφάσεις. Με αποφάσεις για τους σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία, όλους αυτούς που τότε μπήκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. 

ΕΡ: Με δεδομένο ότι η ΝΔ είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσει, εσείς θα προχωρήσετε και μόνοι σας ή η διακομματική συναίνεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση να λυθεί το πρόβλημα; 

Εγώ πιστεύω ότι προσφέρεται αυτό το θέμα για να υπάρξει μια μέγιστη συνεννόηση. Τώρα αν αποφασίσουν κάποιοι να θέσουν τους εαυτούς τους, έξω από αυτή τη συμφωνία ας το κάνουν. Προφανώς η συναίνεση δεν τίθεται ως θεσμική προϋπόθεση. Δεν είναι προαπαιτούμενο για την ψήφιση μιας τέτοιας ρύθμισης. Δεν υπάρχει τέτοια συνταγματική πρόβλεψη. Πολιτική είναι η προσέγγιση και πολιτικά θα τοποθετηθεί και ο καθένας.

ΕΡ: Ένα ακόμη, μεγάλο, θέμα που πρέπει να λυθεί είναι οι περιορισμοί που θέτουν οι δανειστές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για εργαζόμενους που, έτσι κι αλλιώς, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο και αμείβονται, ήδη, από αυτό, άρα, δεν πρέπει να υπολογισθούν ως νέες προσλήψεις. Έχει, όμως, αυτό συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, προκειμένου να ξεπεραστεί και ο περιορισμός του 1 προς 4 (1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις);

ΑΠ: Η εμπειρία μας λέει ότι πολλά συζητάμε αλλά πολλά δεν έχουμε συμφωνήσει. Είναι παράδειγμα η σημερινή κατάσταση με τη δεύτερη αξιολόγηση. Προφανώς όμως και θα συζητήσουμε, αφού λειτουργούμε κάτω από καθεστώς ομηρείας και έλλειψης βαθμών ελευθερίας. Μόλις μορφοποιηθεί η ρύθμιση για τους συμβασιούχους θα συζητήσουμε φυσικά και με τους Θεσμούς.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ «ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ»

ΕΡ: Έχετε ταχθεί κατά της πώλησης της ΔΕΗ δηλώνοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος  και ότι τα στελέχη που έχουν αναλάβει την αποκρατικοποίηση είναι βαποράκια συμφερόντων. Ωστόσο έχετε ξεκαθαρίσει ότι θα πειθαρχήσετε στην όποια συλλογική απόφαση της κυβέρνησης και του κόμματος. Με βάση αυτό θα ήθελα να σας θέσω δυο ερωτήματα. Πρώτον, τα βαποράκια που καταγγέλλετε δεν έχουν ονοματεπώνυμο;  Και δεύτερον μέχρι που φτάνει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός στην Αριστερά όταν καταπατώνται βασικές αρχές όπως η εκποίηση στρατηγικών υποδομών;

ΑΠ: Εγώ έχω μιλήσει για τις συνθήκες του διαγωνισμού. Ενός διαγωνισμού που δεν έχει ξεκινήσει. Αλλά όταν ξεκινήσει υπάρχουν ορισμένα πράγματα που  δημιουργούν ένα καθεστώς που προδικάζει το αποτέλεσμα του. Πάνω σε αυτό έχω κάνει λόγο για στημένο διαγωνισμό. Εάν για παράδειγμα σου λέει κάποιος να πουλήσεις το σπίτι σου και είναι γνωστό ότι υπάρχει χρονικό όριο γα την πώληση του, αυτό επηρεάζει το τελικό τίμημα. Σε μια πρώτη φάση ο επενδυτής δεν θα ενδιαφερθεί. Μετά θα έρθει λίγο πριν τη λήξη και θα προσφέρει μια χαμηλή τιμή, αφού θα γνωρίζει ότι ο χρόνος τελειώνει. Με αυτή την έννοια είναι στημένος ο διαγωνισμός. Είναι πολιτικά υπονομευμένος ένας τέτοιος διαγωνισμός. Ποιες πολιτικές δυνάμεις υπερασπίζονται ένα τέτοιο δρόμο. Η ΝΔ πρώτα από όλα. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε και πρόσφατα τη λύση της μικρής ΔΕΗ που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού εμείς την είχαμε ακυρώσει με νόμο. Σήμερα υπερακοντίζει σε αυτά που ζητούν οι δανειστές. Ζητά ακόμα και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ενώ έχει προχωρήσει το εναλλακτικό σχέδιο και έχει διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλο αυτά συνεχίζει να λέει να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Ένα φυσικό μονοπώλιο. Αυτό πώς μεταφράζετε;  Μια τέτοια πολιτική θέση τι σημαίνει; Ο κ. Μητσοτάκης γίνεται το όχημα, το βαποράκι, της προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Η ιδιωτικοποίηση, οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες έννοιες. Κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν.  Κάποιοι θα αγοράσουν σε κάποιες τιμές και κάποιοι θα πουλήσουν. Κάποιες αξίες θα απαξιωθούν. Θα υπάρξει ανακατανομή αξιών και πλούτου. Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν οχήματα και βαποράκια. Σήμερα το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δεν έχει ολοκληρωθεί στα πλαίσια της συμφωνίας. Από την  ενημέρωση από έχω από τον κ. Σταθάκη, έχει εξαιρεθεί από την απαίτηση των δανειστών η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Οι λιγνιτικές είναι πάνω στο τραπέζι. Δε μιλάμε όμως για το σχέδιο – πακέτο της «μικρής ΔΕΗ». Για την ώρα υπάρχει μόνο η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Και σε αυτά δεν έχουμε ταμπού. Θα μπορούσε η ΔΕΗ μέσα από ένα δικό της σχέδιο να πουλήσει μονάδες. Εξάλλου κάποιες στο μέλλον θα αποσυρθούν. Θα μπορούσε να τις πουλήσει και να αναλάβει ο νέος επενδυτής τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία τους.

Τώρα στο δεύτερο ερώτημα σας. Όταν διαφωνεί ένα στέλεχος τι κάνει; Η συμμετοχή μας στην Αριστερά έχει κάποια χαρακτηριστικά. Δεν κάνουμε καριέρα. Δεν είμαστε πολιτευτές. Πρωτίστως για εμάς είναι στάση ζωής. Δεν είναι μια συμμετοχή αλ καρτ. Σε αυτή την πορεία υπάρχει και μια αίσθηση  αλληλεγγύης ανάμεσα μας, η οποία τελικά προσδιορίζει και την τελική στάση μας.  

ΤΣΙΠΡΑΣ – ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΕΡ: Επιμένετε στη θέση που έχετε διατυπώσει για ψήφιση του νέου πακέτου μέτρου από διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή;

ΑΠ: Ήταν μια σκέψη. Δεν τέθηκε ως προϋπόθεση. Δεν είχε θεσμική διάσταση. Βοήθησε όμως να αναδειχτεί σε όλο, το μεγαλείο της, η αντιφατικότητα και ο τυχοδιωκτισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει φρένο σε αυτό στο ισοπεδωτικό νεοφιλελεύθερο δρόμο που πιέζουν οι δανειστές, η ΝΔ  ασκεί κριτική γιατί δεν αποδεχόμαστε τα μέτρα ή ζητά να μην κλείσουμε την αξιολόγηση και να πάμε σε Εκλογές. Αλαλούμ. Πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Αφερεγγυότητα. Ενδοτικότητα. Πολιτική ανευθυνότητα.

ΕΡ: Αυτή τη θέση την είχατε συζητήσει με τον πρωθυπουργό;

ΑΠ: Με τον πρωθυπουργό συνεργαζόμαστε καθημερινά. Μιλάμε καθημερινά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι πολύ ανοιχτός και πολύ εύκολος στην επικοινωνία. Δεν είναι όπως άλλοι πρωθυπουργοί που έπρεπε να καταθέσεις αίτημα στο πρωτόκολλο για να μιλήσεις μαζί τους.

ΕΡ: Με αφορμή πρόσφατο άρθρο σας για τη ΔΕΗ στην Εφημερίδα των Συντακτών, διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό», φράση που θεωρήθηκε ευθεία βολή προς το πρόσωπό σας. Πώς είναι, αλήθεια, οι πολιτικές σχέσεις σας με τον Αλέξη Τσίπρα: Νιώθετε ότι ανήκετε στην λεγόμενη Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο σας κάνει να διαφωνείτε με πολιτικές που εκείνος συνυπογράφει λόγω συμβιβασμών με τους δανειστές; 

ΑΠ: Η σημερινή γεωγραφία εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την πρώτη φάση της διακυβέρνησης. Τότε υπήρχε το «Αριστερό Ρεύμα» που αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το θέμα της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Τέτοιου είδους στρατηγικές τοποθετήσεις-διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι ομοφωνούμε, ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα. Διαφορετικές σκέψεις, που πάει το πράγμα. Κανείς δεν χαρακτηρίζεται από την απόλυτη βεβαιότητα για το που πάνε τα πράγματα. Εγώ είμαι οπαδός της απόλυτης ειλικρίνειας. Πρέπει να λέμε στο λαό τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης. Δεν έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα αριστερό Success Story. Αυτό το έκανε ο Σαμαράς και είδατε πως τον αντιμετώπισε ο κόσμο. Δρούμε και πορευόμαστε μέσα από αντιφάσεις. Δεν είμαστε οπαδοί εκείνης της Αριστεράς που φυγομαχεί ή προσεγγίζει τα πράγματα με μια δογματική λογική. Το διλλήματα δεν είναι μαύρο – άσπρο. Υπάρχουν περιθώρια. Να υπερασπίζεσαι πράγματα και να σώζεις ότι μπορεί να σωθεί. Βέβαια αυτό έχει τα όρια του. Σωστά κάνουμε και προσπαθούμε να υπερασπίσουμε τον κόσμο εργασίας, να αμβλύνουμε περιπτώσεις μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συντηρήσουμε την Ελπίδα και προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτές τις πολιτικές.

ΕΡ: Χωρίς ρήξη θα γίνει αυτό κ. υπουργέ;

ΑΠ: Ρήξεις υπάρχουν. Είναι διαφορετικές σε κάθε εποχή. Και σήμερα υπάρχουν ρήξεις και συγκρούσεις. Αυτή για παράδειγμα με τις δυνάμεις της μιντιακής διαπλοκής και την κυβέρνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΕΡ: Σύντροφοι σας, βουλευτές έχουν ήδη διατυπώσει αντιρρήσεις απέναντι στα νέα μέτρα και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να τα καταψηφίσουν. Αν τελικά το πράξουν χωρούν μέσα στο κόμμα;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που να μας έχουν προϊδεάσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Ωστόσο πρέπει να τη δούμε να ολοκληρώνεται. Να δούμε συγκεκριμένα πράγματα: Ποια θα είναι η διάρκεια και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων; Τι θα γίνει με την υιοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος;

ΕΡ: Κινδυνεύετε να γίνετε η πρώτη κυβέρνηση στην περίοδο των μνημονιακών χρόνων που θα έχετε ψηφίσει δύο μνημόνια. Ποια τελικά είναι τα όρια ενός αριστερού κόμματος; Ποια είναι τα όρια του Πάνου Σκουρλέτη που ήρθε στην εξουσία με το σύνθημα της ανατροπής;

ΑΠ: Δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο. Το μνημόνιο τελειώνει το 2018. Δεν έχει τεθεί η ανάγκη μιας νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό δεν υπάρχει. Το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας θα πρέπει να το δούμε. Αν βρεθούμε όμως στην ανάγκη να πάμε σε νέο μνημόνιο, θα αποδεχτούμε ότι έχουμε αποτύχει σε αυτό που υλοποιούμε τώρα. Σημασία έχει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο των πολιτικών λιτότητας. Τα όρια λοιπόν είναι συλλογικά. Αυτή την προσέγγιση την κάνει συνολικά η κυβέρνηση.

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή του κ. Ξυδάκη που ζητούν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του. Θεωρείτε ότι ένας ανασχηματισμός θα βοηθούσε στην παρούσα φάση στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά και στην δημοσκοπική ανάκαμψή της;

ΑΠ: Εγώ δεν θα τολμούσα δημόσια να εισηγηθώ στον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό. Έχω την άποψη μου. Θα πω τη γνώμη μου για τον ανασχηματισμό, την επόμενη φορά που θα τον συναντήσω. Αλλά όχι σε μια συνέντευξη.