Παράταση συμβάσεων: Νέες διευκρινίσεις ΥΠΕΣ -Τι ζητά από τους δήμους

Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις παρατάσεις συμβάσεων μετά από αυτές της εγκυκλίου αλλά και της δηλωσης Σκουρλέτη, προχωράει, με φόντο τη σύγχυση που επικρατεί στους δήμους, με σημερινή του ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, σε απάντησή του στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ υπό τον τίτλο «Σχετικά με τα ερωτήματα για τη διευκρινιστική εγκύκλιο Οικ. 41488/21-12-2016 για τους συμβασιούχους σε ΟΤΑ και Δημόσιο», το ΥΠΕΣ επαναλαμβάνει ότι το 24μηνο δεν ισχύει για τις παρατάσεις συμβάσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε η διάταξη του ά. 16 του ν. 4429/2016 ούτε φυσικά και το Σύνταγμα αναφέρονται στο συγκεκριμένο χρονικό όριο που επικαλείται στην ανακοίνωσή του». Παράλληλα καλεί  και πάλι τους δήμους να εφαρμόσουν το νόμο τονίζοντας ότι: «Αν κάτι έχει γίνει σαφές, με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την πολιτική ηγεσία του, είναι η πρόθεσή του να φωτίσει πλήρως το ζήτημα και να δοθούν λύσεις. Οι νόμοι υπάρχουν, μένει να εφαρμοστούν.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

Αναφορικά με τα ερωτήματα που διατυπώνονται σε δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, σχετική με την απασχόληση συμβασιούχων καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, και προκειμένου να βοηθηθεί το έργο κάθε αρμόδιου, επισημαίνονται τα εξής:

Οι απαντήσεις και στα τρία ερωτήματα που διατυπώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρίσκονται στη διευκρινιστική εγκύκλιο Οικ. 41488/21-12-2016. Η ανάγνωση και η δημόσια αναπαραγωγή της εγκυκλίου αυτής με την προσοχή που προσιδιάζει στη σοβαρότητα του ζητήματος, επιτρέπει στον κάθε καλόπιστο εφαρμοστή να διαπιστώσει ότι αυτή αναφέρεται στις συμβάσεις του ά. 16 του ν. 4429/2016, διευκρινίζοντας ακριβώς ότι αυτές δεν εμπίπτουν στην πρόβλεψη του ανώτατου χρονικού ορίου που θέτει το ά. 63 του ν. 4430/2016.

Ορθά, λοιπόν, επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ότι μία εγκύκλιος δεν υποκαθιστά διατάξεις νόμου ή του Συντάγματος. Ούτε η διάταξη όμως του ά. 16 του ν. 4429/2016 ούτε φυσικά και το Σύνταγμα αναφέρονται στο συγκεκριμένο χρονικό όριο που επικαλείται στην ανακοίνωσή του. Για τούτο και η σύγχυση των όσων διαλαμβάνονται στην εγκύκλιο με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούν διαφορετικές κατηγορίες συμβασιούχων, δεν διευκολύνει την υλοποίηση της θετικής δέσμευσης που διατυπώνεται στην ανακοίνωση του Πρόεδρου, ότι τα μέλη της ΚΕΔΕ «θα πράξουν αυτό που πρέπει και θα προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων».

Αν κάτι έχει γίνει σαφές, με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την πολιτική ηγεσία του, είναι η πρόθεσή του να φωτίσει πλήρως το ζήτημα και να δοθούν λύσεις. Οι νόμοι υπάρχουν, μένει να εφαρμοστούν.

Ζητήματα σαν κι αυτά, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, δεν μπορεί κανείς να τα προσεγγίζει με όρους εντυπωσιασμού, αλλά με σοβαρότητα και με μια πραγματική βούληση ώστε  να βρεθεί λύση που δεν θα στερεί τους εργαζόμενους από τα δικαιώματά τους.